Planul de reformare a politicii de impozitare a Statelor Unite, dezvăluit recent de președintele Joe Biden, conține și prevederi referitoare la însăprirea fiscalității aplicate de autoritățile americane în cazul subsidiarelor străine ale corporațiilor multinaționale din SUA, care pot afecta astfel și afacerile americane din România, potrivit Profit.ro.
Totodată, Joe Biden dorește negocierea și stabilirea unei cote minime de impozit pe profit la nivel mondial, astfel încât țările cu fiscalitate mai relaxată să nu mai aibă acest avantaj competitiv în cursa de atragere a investițiilor străine.
„”În prezent, codul fiscal recompensează corporațiile multinaționale americane care transferă profituri și joburi în străinătate cu scutirea de la taxare a 10% din randamentul activelor deținute în alte țări, restul fiind impozitat cu jumătate din rata de impozitare națională. Mai mult, reforma fiscală din 2017 (a fostului președinte Donald Trump – n.r.) permite companiilor să se folosească de taxele plătite în state cu impozite mari pentru a-și proteja de impozitare profiturile obținute în paradisuri fiscale, încurajând astfel transferul de joburi offshore”, se arată în prezentarea planului fiscal al lui Biden.
În prezent, legislația americană prevede un impozit de 10,5% pe profiturile obținute de corporațiile americane peste hotare. Pentru a evita o dublă impunere, impozitul se aplică pe diferența negativă dintre rata de impozitare din statul străin unde este obținut profitul și cota americană de 10,5%, acolo unde există. De asemenea, multinaționalele americane calculează și plătesc impozitul pe profiturile din străinătate în mod cumulat pentru toate statele unde au operațiuni, context în care ratele din țările cu fiscalitate mai dură se compensează cu cele din jurisdicțiile cu impozitare mai relaxată.
„”Propunerea de reformă fiscală a președintelui va majora taxa minimă (pe profiturile din străinătate – n.r.) la 21% și o va calcula pentru fiecare țară în parte, pentru a ținti profiturile din paradisurile fiscale. Va elimina, de asemenea, regula taxării zero pentru 10% din randamentul activelor la efectuarea de investiții în țări străine. Creând stimulente pentru investiții aici, în Statele Unite, putem răsplăti companiile care ajută la creșterea economiei americane și putem obține o egalitate mai mare de tratament fiscal între companiile locale și multinaționale”, a mai precizat Casa Albă.
Dacă va fi aprobată de Congres și va deveni realitate, dublarea impozitului pe profiturile din străinătate la un nivel de 21% va arunca operațiunile din România ale corporațiilor americane în „gura” Fiscului de la Washington. În prezent, acest lucru nu este valabil, dat fiindcă în România impozitul pe profit este de 16%, deci mai mare decât cel american, de 10,5%. Pe baza reformei Biden, un profit (teoretic) de 100 de milioane de dolari al unei subsidiare românești va genera o obligație fiscală de 16 milioane de dolari față de ANAF-ul românesc, la care se va adăuga una de 5 milioane de dolari către IRS.