SUPER-RĂSPÂNDACII: Ce sunt și cum transmit CORONAVIRUSUL, de multe ori fără să știe
În contextul epidemiei de coronavirus, cercetătoriiatrag atenția că oamenii nu sunt egali când vine vorba de răspândirea bolilor infecțioase.
Potrivit acestora, există persoane considerate ”super-spreader” (super-trasmițători) de virusuri, adică acele persoane care poartă virusul, dar nu manifestă simptome ale acestuia.
Cercetătorii au stabilit cu peste două decenii în urmă că există o regulă 20/80, aceea că aproximativ o cincime din populație transmite infecțiile la mult mai mulți oameni decât restul, arată The Guardian.
Acest lucru se întâmplă și în cazul Covid-19. Spre exemplu, românul din Gorj confirmat cu coronavirus, dar asimptomatic.
Un alt exemplu este cazul unui britanicde 51 de ani. El era purtător fără niciun simptom, dar a imbolnăvit cinci persoane din familie, inclusiv un copil de 9 ani. Ulterior, s-a dovedit că el era purtătorul virusului.
Explicațiile sunt multiple. Unii speculează că are legătură cu sistemul imunitar al ”super-transmițătorului”, care s-ar putea să nu fie destul de puternic pentru a suprima virusul.
O altă teorie spune că, dimpotrivă sistemul imunitar este atât de puternic că nu au simptome, așa că transmit virusurile altora fără să își dea seama.
Cercetătorii nu au încă o explicație pentru cum reacționează corpul uman. Este imposibil de știut dinainte cine o să devină un ”super-spreader” și cine nu.