SUPER-RĂSPÂNDACII: Ce sunt și cum transmit CORONAVIRUSUL, de multe ori fără să știe

Publicat: 03 03. 2020, 15:16
Foto: Hepta - Zuma Press / Matteo Nardone

În contextul epidemiei de coronavirus, cercetătoriiatrag atenția că oamenii nu sunt egali când vine vorba de răspândirea bolilor infecțioase.

Potrivit acestora, există persoane considerate ”super-spreader” (super-trasmițători) de virusuri, adică acele persoane care poartă virusul, dar nu manifestă simptome ale acestuia.

Cercetătorii au stabilit cu peste două decenii în urmă că există o regulă 20/80, aceea că aproximativ o cincime din populație transmite infecțiile la mult mai mulți oameni decât restul, arată The Guardian.

Acest lucru se întâmplă și în cazul Covid-19. Spre exemplu, românul din Gorj confirmat cu coronavirus, dar asimptomatic.

Un alt exemplu este cazul unui britanicde 51 de ani. El era purtător fără niciun simptom, dar a imbolnăvit cinci persoane din familie, inclusiv un copil de 9 ani. Ulterior, s-a dovedit că el era purtătorul virusului.

Explicațiile sunt multiple. Unii speculează că are legătură cu sistemul imunitar al ”super-transmițătorului”, care s-ar putea să nu fie destul de puternic pentru a suprima virusul.

O altă teorie spune că, dimpotrivă sistemul imunitar este atât de puternic că nu au simptome, așa că transmit virusurile altora fără să își dea seama.

Cercetătorii nu au încă o explicație pentru cum reacționează corpul uman. Este imposibil de știut dinainte cine o să devină un ”super-spreader” și cine nu.