Super-taifunul Yagi a lovit provincia Hainan din China, ucigând două persoane și forțând un milion de oameni să-și părăsească locuințele

Super-taifunul Yagi a lovit provincia Hainan din China, ucigând două persoane și forțând un milion de oameni să-și părăsească locuințele
Sursa Foto: Hepta

Cea mai puternică furtună din Asia din acest an, super-taifunul Yagi, a ajuns vineri în regiunea Hainan din China, aducând furtuni violente și ploi abundente care au ucis cel puțin două persoane și au rănit 92 și a forțat aproximativ un milion de oameni din sudul țării să-și părăsească locuințele, anunță The Guardian.

Furtuna a declanșat pene de curent paralizând provincia insulară turistică

Cu viteze maxime ale vântului susținute de 234 km/h, Yagi se înregistrează drept al doilea cel mai puternic ciclon tropical din lume din acest an – după uraganul Beryl din Atlantic de categoria 5 – și cel mai sever din 2024 din bazinul Pacificului.

După ce și-a dublat puterea după ce a ucis deja 16 persoane în nordul Filipinelor la începutul acestei săptămâni, Yagi a intrat în orașul Wenchang din Hainan vineri după-amiază.

La puțin mai mult de o oră după sosirea lui Yagi, Hainan a înregistrat întreruperi de curent care au afectat 830.000 de gospodării din provincie, a declarat agenția oficială de știri Xinhua.

Furtuna a lovit „Hainan cu ploi abundente și vânt puternic, lăsând cel puțin doi morți și 92 de răniți”, a anunțat Xinhua, citând autoritățile locale.

Aeroportul principal al insulei din Haikou a fost închis

Înainte de sosirea lui Yagi, insula cunoscută pentru plajele sale de nisip și hotelurile strălucitoare a anulat zborurile și feriboturile, a închis afacerile și a spus populației sale de peste 10 milioane să evite să iasă.

Autoritățile din provincia vecină Guangdong au declarat vineri că au evacuat peste 574.000 de locuitori în siguranță.
Taifunul a închis deja școli, afaceri și legături de transport în Hong Kong, Macao și provincia Guangdong, precum și aeroporturile din Vietnam, pe care se preconizează că va lovi, împreună cu Laos, în weekend.

În centrul financiar din Hong Kong, bursa a fost închisă, în timp ce școlile au rămas închise.
Autoritatea aeroportuară din Hong Kong a declarat că operațiunile au revenit în mare parte la normal după ce 50 de zboruri au fost anulate joi, iar orașul cu peste 7 milioane de locuitori și-a redus, de asemenea, avertismentul de taifun după prânz, în timp ce Yagi se deplasa spre vest, spre Vietnam.

Yagi este cea mai puternică furtună care a aterizat în Hainan din 2014, când taifunul Rammasun a lovit provincia insulară ca un ciclon tropical de categoria 5. Rammasun a ucis 88 de persoane în Hainan, Guangdong, Guangxi și Yunnan și a provocat pierderi economice de peste 6,25 miliarde de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)