„Sunt de la serviciile secrete israeliene. Avem ordin să bombardăm. Aveți două ore la dispoziție să evacuați zona”: Cum a ajuns un dentist să salveze sute de oameni din Gaza

„Sunt de la serviciile secrete israeliene. Avem ordin să bombardăm. Aveți două ore la dispoziție să evacuați zona”: Cum a ajuns un dentist să salveze sute de oameni din Gaza
Sursa foto: captura foto/ Twitter @manniefabian

Mahmoud stătea în apartamentul său de la etajul trei, cu trei dormitoare, în al-Zahra, o zonă de clasă mijlocie din nordul Fâșiei Gaza. până acum, în mare parte neatins de atacurile aeriene. A auzit zgomotul oamenilor care țipau tot mai tare afară: „Trebuie să fugim”, a strigat cineva de pe stradă, „vor bombarda turnurile”. Când a părăsit clădirea și a traversat drumul, căutând un loc sigur, i-a sunat telefonul. Era un apel de la un număr privat.

Acel apel avea să dureze mai mult de o oră – și a fost cel mai terifiant apel din viața lui

„Sunt de la serviciile secrete israeliene”, a spus un bărbat în continuare, potrivit lui Mahmoud. „Vom bombarda trei turnuri” – vocea i s-a adresat lui Mahmoud pe numele său complet și a vorbit într-o arabă impecabilă.

Acel apel avea să dureze mai mult de o oră – și a fost cel mai terifiant apel din viața lui. „Vom bombarda trei turnuri”

„Mi-a spus că vrea să bombardeze trei turnuri… și mi-a ordonat să evacuez zona înconjurătoare”.

Blocul turn în care locuia Mahmoud nu era direct amenințat – dar el a devenit brusc responsabil pentru evacuarea a sute de oameni. „Viețile oamenilor erau în mâinile mele”, spune el.

Și-a adunat gândurile și i-a spus bărbatului, care s-a identificat ca Abu Khaled, să nu închidă telefonul. Ca stomatolog în vârstă de 40 de ani, Mahmoud spune că nu are idee de ce a fost ales pentru această sarcină. Dar în acea zi, a făcut tot ce a putut pentru a-și păstra comunitatea în siguranță.

Îndrumat de vocile unor străini, care păreau mereu să știe cum să dea de el chiar și atunci când rămăsese fără baterie, el s-a rugat ca bombardamentul să înceteze și a țipat până l-a durut gâtul ca oamenii să fugă.

A condus o evacuare în masă a vecinilor săi – și apoi și-a privit cartierul explodând în fața ochilor lui

În timpul acestui conflict, armata israeliană i-a sunat uneori pe cei din Gaza pentru a-i avertiza înainte de atacuri aeriene – relatarea lui Mahmoud oferă o perspectivă asupra unui astfel de apel telefonic la un nivel de detaliu fără precedent.

BBC l-a contactat pe Mahmoud după ce mai mulți rezidenți al-Zahra l-au identificat drept bărbatul care a primit apelul de avertizare.
Nu se poate verifica în mod independent conținutul apelului, pe care l-a povestit la aproximativ trei săptămâni de la eveniment. Detaliile, însă, se potrivesc cu cele de pe un grup de Facebook din ziua respectivă, precum și cu imaginile din satelit înainte și după bombardament.

În acea zi câteva sute de oameni au rămas fără adăpost, după ce armata israeliană a bombardat cel puțin 25 de blocuri rezidențiale care găzduiau sute de apartamente, distrugând un întreg cartier. Acești oameni au fost forțați să fugă cu puținele bunuri pe care le-au putut lua pe loc și, în cele din urmă, au fost împrăștiați în taberele de refugiați din Gaza.

sursă foto: captură YT

Oamenii din jurul lui Mahmoud l-au avertizat că apelul ar putea fi fals. De când a început războiul, în grupul comunitar Facebook au circulat mesaje care avertizează asupra apelurilor false și oferă sfaturi pentru identificarea ordinelor reale de evacuare israeliene.

Mahmoud a rugat vocea de la telefon să tragă un foc de avertisment pentru a dovedi că este cine pretinde că este. Dacă cei care dorm încă nu ar fi auzit țipetele de pe străzi, atunci ar fi auzit focul de armă, s-a gândit el.

Un foc de avertisment a apărut aparent de nicăieri, dar poate se auzise de la o dronă care a lovit unul dintre blocurile amenințate, spune el.
„L-am rugat să „tragă un alt foc de avertisment înainte de a bombarda”, spune Mahmoud. Și atunci am mai auzit unul.

Acum, când Mahmoud știa că ceea ce i se intâmpla era ceva real, a încercat să tragă de timp, cerându-i bărbatului să aibă răbdare. „I-am spus: „Nu ne trăda și nu bombardați în timp ce oamenii încă evacuează”.

Bărbatul a spus că îi va da destul timp lui Mahmoud – el a spus că nu vrea să moară nimeni, își amintește dentistul. Mahmoud a răspuns că nu vrea ca nimeni să fie rănit.

A continuat să vorbească la telefon în timp ce umbla prin cartier, îndemnând oamenii să fugă. Un vecin își amintește că dentistul „doar striga”, apoi s-au alăturat alții.

Sute de oameni s-au revărsat pe străzi în acea dimineață

Locuitorii acestui oraș de obicei pașnic țipau și alergau, unii dintre ei îmbrăcați doar în pijamale sau haine de rugăciune.
Zona – chiar la nord de râul Wadi Gaza, un punct din care Israelul le-a ordonat civililor să se deplaseze la sud încă din primele zile ale războiului – era alcătuită din blocuri moderne, precum și magazine, cafenele, universități, școli, si parcuri. În aceste parcuri au început să se adune oamenii.

Mahmoud nu putea înțelege de ce cartierul său devenise o țintă. „Am încercat tot posibilul să-l opresc. Am întrebat: „De ce vreți să-l bombardați?”

„El a spus: „Sunt unele lucruri pe care noi le vedem și tu nu le vezi”. Bărbatul nu a explicat ce a vrut să spună.
„Este un ordin de la oameni mai mari decât mine și ca tine și avem un ordin de bombardat”, a adăugat vocea, potrivit lui Mahmoud. Când zonele din jurul clădirilor s-au golit, bărbatul l-a informat pe Mahmoud că bombardamentul va începe.

Mahmoud a intrat în panică – ce se întâmplă dacă vor bombarda vreo clădire din greșeală? „Așteaptă puțin”, i-a spus bărbatul, spune el.
Un avion israelian i se învârtea deasupra capului.

Mahmoud a privit cele trei turnuri care se învecinaseră cu propriul său bloc. Apoi unul dintre ei a fost bombardat.
„Acesta este turnul pe care îl vizăm, stai departe”, a spus bărbatul de la telefon în timp ce clădirea a căzut, potrivit lui Mahmoud. Celelalte două blocuri au fost apoi distruse.

Imaginile făcute în al-Zahra în acea dimineață arată dărâmături în locul celor trei blocuri de apartamente, în timp ce un videoclip îi arată pe rezidenți rătăcind șocați și uluiți. O postare pe grupul comunității Facebook la ora locală 08:28 spune că trei turnuri au fost „șterse complet” de pe fața pământului.

Imagine din Fâșia Gaza. Sursa foto: Hepta – Abaca Press / Mohamed Zaanoun

Când bombardamentul a încetat, Mahmoud își amintește că vocea i-a spus: „Am terminat… poți să te întorci”.
Mahmoud nu a înțeles la ce tocmai fusese martor. Locuise în acest cartier din Gaza timp de 15 ani, conducând un cabinet stomatologic și crescându-și copiii acolo.

„I-am spus că al-Zahra este o zonă civilă. Nimeni nu este necunoscut aici… Am încercat să-l fac să înțeleagă. Nu este o zonă de graniță, nu am avut ciocniri anterioare. A fost întotdeauna o zonă în afara problemelor”, spune el.
Cei ale căror case au rămas intacte s-au întors. Unii oameni au simțit un sentiment de siguranță. „Ne-am întors [acasă], crezând că nu vor bombarda din nou”, a spus unul.

Telefonul lui a sunat din nou în curând. Un alt bărbat voia să vorbească cu Mahmoud

Mai târziu în acea zi, Mahmoud tocmai își terminase Isha, sau rugăciunile de noapte, în apartamentul său, când a văzut un apel pierdut de la un număr ascuns pe telefon.

„Imediat am înțeles că va avea loc o evacuare și un bombardament, dar nu știam care va fi ținta. M-am gândit că ar putea fi casa mea, ar putea fi casa de lângă mine”, spune el.

Telefonul lui a sunat din nou în curând. Un alt bărbat era la celălalt capăt. Vocea a spus că și-au dat seama că Mahmoud era un „înțelept” după evenimentele din acea dimineață, motiv pentru care l-au sunat din nou. Bărbatul s-a prezentat drept Daoud.

Mahmoud s-a simțit deranjat de nivelul de detalii pe care le cunoștea bărbatul despre viața sa – de felul în care bărbatul i s-a adresat familiar și s-a referit la numele fiului său.

Potrivit relatării lui Mahmoud, acest bărbat a încercat apoi să explice ce se întâmplă în Gaza. „A început să-mi spună: „Ai văzut cum [Hamas] i-au măcelărit pe acei copii cu cuțitele?”…„I-am spus că, conform religiei noastre islamice, acest lucru este interzis”, își amintește Mahmoud.

Mahmoud spune că bărbatul l-a anunțat că mai multe clădiri vor fi distruse în acea noapte, iar dentistul va trebui să le ceară vecinilor săi să evacueze zona din nou.

La început, i s-a spus că ținta erau două clădiri lângă cele trei care fuseseră distruse în acea dimineață, precum și un al doilea bloc de turnuri.
„Mi-a spus: „Vrem să informezi oamenii să evacueze zona”, iar eu i-am spus: „Trebuie să-mi acordați timp”. S-a pus pe treabă. „Am evacuat toți oamenii și chiar am evacuat un al treilea bloc pentru că era atât de aproape de al doilea”, spune Mahmoud.

În acest moment, al-Zahra era în mare parte în întuneric. Locuitorii spun că electricitatea dispăruse și că foloseau telefoane și torțe pentru lumină în timp ce umpleau străzile. Unii au avut timp să ia bagajele preambalate când își părăseau casele, cu articole precum îmbrăcăminte de rezervă, apă, telefoane și truse de prim ajutor. Alții nu au făcut-o.

Mahmoud a continuat să încerce să câștige cât de mult timp a putut, vorbind cu bărbatul care se numea Daoud până când toată lumea a părăsit zona.

Trei clădiri au fost distruse. În timp ce Mahmoud urmărea bombardamentele, bărbatul de la telefon a spus că alte trei clădiri vor fi bombardate și apoi locuitorii vor avea voie să se întoarcă. Dar o schimbare ale ordinelor a intervenit brusc.
Urmau să bombardeze întregul rând de blocuri de pe partea de est a străzii, își amintește Mahmoud că i s-a spus.
Erau peste 20 de blocuri turn și sute de case.

„Erau oameni pe care nu i-am evacuat încă pentru că nu exista niciun avertisment cu privire la acele clădiri. I-am spus: ‘Măcar dă-ne timp până dimineața, seara, unde vor merge oamenii?’

„Răspunsul a fost: „Ordinele au fost primite și vom bombarda toate blocurile turn în două ore”. Mahmoud a țipat la oameni să elibereze zona, alergând din bloc în bloc.

Locuitorii descriu scene haotice cu adulți care strigă și copii care plâng. Unii părinți și copii s-au pierdut unul de altul în îmbulzeală.
În ciuda panicii, Mahmoud a rămas la telefon tot timpul, încercând din răsputeri să întârzie bombardamentul. Vocea de la celălalt capăt al telefonului a continuat, fără emoție.

„Chiar mi-a spus: „Nu voi bombarda decât după ce îmi dai permisiunea. Iar eu am spus „Nu, nu este permisiunea mea. Nu vreau să bombardezi nimic. Dacă vrei să evacuez, voi evacua pentru siguranța oamenilor, dar dacă vrei să bombardezi, nu-mi spune ai nevoie de permisiunea mea. Nu Mahmoud Shaheen va bombarda al-Zahra’”.

În ultimul bloc locuia o femeie în vârstă cu dizabilități. Mahmoud și cei din jurul lui voiau să ajungă la ea să o scoată din casă.
El și alții s-au îngrijorat și de un azil local de îngrijire a bătrânilor. Dar bărbatul de la telefon a spus că „vor distruge doar clădirile rezidențiale”, potrivit lui Mahmoud.

Mahmoud spune că ceea ce el și vecinii săi au asistat în acea noapte „nu a fost un mic bombardament”, ci „distrugerea completă a clădirilor”, deoarece blocurile rezidențiale au fost puse la pământ unul câte unul.

Mahmoud l-a întrebat pe bărbatul de la telefon unde ar trebui să-și ducă vecinii.
„El a spus: „Fie du-i la est, fie la vest”. Am spus: „Va fi greu să-i duci spre est, pentru că la est de al-Zahra se află Al Mughraqa – o zonă deja nesigură. Oamenii erau deja speriați să meargă acolo. ‘

sursă foto: captură YT

„Mi-a spus: „Du-i spre vest, pe strada Palestina”. I-am sugerat Universitatea din Palestina și el a spus da”.
Mahmoud a condus mulțimea, care includea nu doar locuitorii blocurilor turn, ci și alți oameni strămutați care căutaseră adăpost în al-Zahra după ce au fugit de propriile case în altă parte din nordul Gazei.

Mahmoud spune că oamenii au așteptat cu frică la universitate, ascultând tobele exploziilor afară. Câinii speriați de pe stradă au încercat să găsească un loc unde să se întindă între femei și copii.

La un moment dat, Mahmoud spune că vocea de la telefon l-a întrebat câtă baterie i-a mai rămas. Avea 15%. I-au spus să închidă pentru a o economisi și că vor suna din nou.

Au urmat apeluri frecvente

„Sunau să-mi spună: „Acum vom bombarda o altă clădire”, „Acum vom bombarda alta”. Ei au spus: „Vom continua să sunăm până când terminăm”, spune Mahmoud. La un moment dat, a sunat telefonul unui vecin, iar vocea cerea să vorbească cu Mahmoud Shaheen.

Mahmoud și omul care spunea că se numea Daoud au continuat să vorbească până când străzile s-au scufundat în liniște. Apoi apelurile s-au oprit brusc, fără alte instrucțiuni pentru oamenii din al-Zahra.

„Nu ne-au spus să ne întoarcem la casele noastre, să evacuăm sau să părăsim zona. Așa că oamenii au așteptat până la prânz și apoi au început să se miște”, spune Mahmoud.

În orele și zilele care au urmat, comunitatea al-Zahra, la fel ca alte multe comunități din Gaza, s-a desființat.
„Chiar și pentru oamenii ale căror locuințe erau încă în picioare, nu mai sunt servicii… sistemele de canalizare sunt deteriorate, nu există brutărie, nu există supermarket, nu există apă, nu există electricitate”, spune Mahmoud.

Blocul lui Mahmoud nu a fost distrus, deși a fost grav avariat. Cartierul în care și-a construit cabinetul stomatologic de peste 15 ani și a devenit un pivot al comunității, acum a dispărut. Nu a mai rămas nimic pentru el în al-Zahra.

Și-a dus familia într-o altă regiune din Gaza, unde stă în casa unui prieten, care este aglomerată de oameni.
„Nu mă gândesc la clinica mea sau la casa mea, mă rog doar să supraviețuiesc și să rămân în viață”, spune el. „Lucrurile materiale nu sunt nimic, ai putea muri în orice secundă chiar acum. Nu ne gândim la nimic altceva.”

(Preluare BBC)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`