Sunetul unei explozii s-a făcut auzit în timp ce Volodimir Zelenski le vorbea militarilor care au eliberat orașul Izium

Sunetul unei explozii s-a făcut auzit în timp ce Volodimir Zelenski le vorbea militarilor care au eliberat orașul Izium
Foto: Facebook

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri într-o vizită surpriză în orașul Izium, din regiunea Harkov, pentru a ridica steagul ucrainean după luni de ocupație rusească care a lăsat orașul în ruine, relatează The Guardian.

Sunetul unei explozii s-a făcut auzit în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le vorbea militarilor care au eliberat orașul Izium și alte localități cu valoare strategică printr-o contraofensivă care a prins armata rusă pe picior greșit.

„Înainte, când ne uitam în sus, ne uitam mereu spre cerul albastru. Astăzi, când ne uităm în sus, ne uităm după un singur lucru – steagul Ucrainei. Steagul nostru albastru-galben flutura deja deasupra Iziumului eliberat. Și va face asta în fiecare oraș și sat al Ucrainei. Ne îndreptăm într-o singură direcție – înainte și spre victorie”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.

Zelenski se declară șocat de cele văzute la Izium

Când s-a auzit explozia, Zelenski a făcut o pauză de câteva secunde pentru a asculta, apoi și-a continuat discursul.

„Este șocant ceea ce vedem, deși am văzut deja astfel de lucruri la Bucea (lângă Kiev, n.r.), în primele teritorii pe care le-am recuperat de sub ocupație.

La fel și aici –  oameni uciși, clădiri distruse. Din păcate, asta face astăzi parte din istoria noastră. Și asta –  ceea ce au făcut ei – este parte a națiunii ruse moderne”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a ținut să mulțumească guvernelor străine pentru că au trimis anchetatori și procurori în Ucraina pentru a investiga încălcările drepturilor omului de către forțele de ocupație.

Izium a fost folosit de soldații ruși drept garnizoană puternic militarizată pentru susținerea ofensivei din Donbas. Orașul a fost eliberat sâmbătă, împreună cu Kupiansk – un alt oraș cheie din regiunea Harkov – într-o contraofensivă ucraineană care a produs rezultate neașteptat de bune pentru Kiev.

Zelesnki a transmis că vor recupera toate teritoriile

„Înțelegem cu toții că acest proces necesită timp… Sunt sigur că vor exista verdicte pentru toate acestea, va exista un tribunal. Nu mă îndoiesc nici o secundă”, a spus el.

Zelenski este încrezut că toate zonele ocupate de forțele ruse se vor întoarce în cele din urmă la Ucraina, notează Antena3.

„Trebuie să le trimitem mesaje oamenilor noștri care, din păcate, sunt încă sub ocupație. Și mesajul meu către oamenii din Crimeea este acesta: știm că sunt oamenii noștri și că este o tragedie teribilă faptul că se află sub ocupație de mai bine de opt ani. Ne vom întoarce acolo. Nu știu exact când. Dar avem planuri”, a completat președintele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`