Summitul NATO va înăspri mesajul G7 privind China. Jens Stoltenberg: China se apropie de noi. O vedem în spațiul cibernetic și o vedem investind masiv în infrastructura noastră critică

Publicat: 14 06. 2021, 14:41
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Este de așteptat ca liderii NATO să declare China un risc de securitate la adresa Alianței Nord-Atlantice luni, la Summitul de la Bruxelles, la o zi după ce G7 a adoptat o declarație comună privind drepturile omului în China și Taiwan, o declarație despre care Beijingul spune că i-a „calomniat” reputația, transmite Reuters.

Summitul NATO ar urma să înăsprească mesajul G7 privind China

Odată ajuns la summitul de o zi din Bruxelles, secretarul general al NATO a declarat că prezența militară tot mai mare a Chinei, din regiunea baltică și până în Africa, înseamnă că Alianța trebuie să fie pregătită să apere securitatea occidentală și valorile democratice.

„China se apropie de noi. Îi vedem în spațiul cibernetic, vedem China în Africa, dar de asemenea vedem China investind masiv în infrastructura noastră critică”, a spus Jens Stoltenberg.

„Trebuie să răspundem împreună, ca alianță”, a adăugat oficialul.

Diplomații susțin că declarația finală a Summitului NATO nu va cataloga China drept adversar, iar Jens Stoltenberg a explicat că nu e văzută ca inamic, însă va exprima îngrijorare, numind-o o provocare „sistemică” pentru securitatea Alianței, în condițiile în care se alătură Rusiei în exerciții militare, lansează atacuri cibernetice și își dezvoltă rapid forțele maritime.

Despre relația cu China a vorbit la sosirea la summit și premierul britanic Boris Johnson.

„Când vine vorba de China, nu cred că există cineva la masă care vrea să se ajungă la un Război Rece cu China”, a punctat el. „Dar cred că oamenii văd provocări, văd lucruri pe care trebuie să le gestionăm împreună, dar văd, de asemenea, și oportunități”, a mai afirmat demnitarul britanic.

De la momentul când Rusia anexa Crimeea, în 2014, NATO și-a modernizat apărarea, însă abia recent a început să privească mai atent eventuale amenințări reprezentate de ambițiile chineze. La ora actuală, Alianța este de acord că ascensiunea Beijingului – care, printre altele, plănuiește să înființeze baze militare în Africa și investește în porturi europene – merită un răspuns pe măsură.

Chiar și așa, membrii spațiului nord-atlantic sunt conștienți de legăturile economice cu China. Spre exemplu, în 2020, comerțul german cu China a depășit 212 miliarde de euro, Beijingul fiind principalul său partener comercial în domeniul mărfurilor.

Diplomații au precizat că discuțiile de la Bruxelles vor avea în vedere și eforturile Rusiei de a diviza Occidentul. Summitul vine în contextul în care peste două zile, la Geneva, președintele american Joe Biden are programată o întâlnire față în față cu omologul său rus, Vladimir Putin.