Summitul european la care ar fi trebuit să se discute „planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski a fost amânat, din cauza uraganului Milton

Summitul european la care ar fi trebuit să se discute „planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski a fost amânat, din cauza uraganului Milton
Foto: Hepta - DPA Images

Un summit internațional despre Ucraina în care Volodimir Zelenski urma să prezinte un „plan de victorie” liderilor occidentali a fost amânat oficial – deși președintele ucrainean va încerca în schimb să organizeze un tur al capitalelor europene.

Summit-ul Ramstein va fi reprogramat

Organizatorii au spus că întâlnirea de sâmbătă a aproximativ 20 de lideri mondiali la baza aeriană americană Ramstein din Germania va fi reprogramată, la o zi după ce Biden a spus că nu mai poate ajunge la summit din cauza uraganului Milton din Florida.

Surse ucrainene au spus că Zelenski va călători vineri pentru a-l întâlni pe cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin – și ar putea continua să viziteze alți lideri, ca parte a ceea ce surse l-au descris drept un „turneu european”.

Oficialii germani au promis, de asemenea, că o altă întâlnire a liderilor pentru a discuta despre Ucraina va avea loc în curând, deși nu este clar dacă se va întâmpla înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, între scepticul Donald Trump și Kamala Harris.

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului german, a declarat: „Este adevărat că consilierii de securitate națională sunt în contact strâns unii cu alții și, de asemenea, se coordonează îndeaproape în chestiunea Ucrainei… ar trebui să existe o întâlnire față în față în curând și un schimb de opinii.”

Zelenski ar fi urmat să insiste asupra folosirii rachetelor cu rază lungă în Rusia

Summitul Ramstein urma să fie piesa centrală a unei călătorii de patru zile a lui Biden în Germania, unde Zelenski urma să facă lobby pentru a putea folosi rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei și pentru a primi mai multe sisteme de apărare aeriană.

Dar ar fi fost și o oportunitate pentru Ucraina de a prezenta propuneri de stopare a războiului – deși nu este clar cum se poate realiza acest lucru. Rusia continuă să câștige teren treptat în estul Ucrainei, iar Kremlinul speră că, dacă Trump câștigă, se va renunța la miliardele de dolari oferite drept sprijin militar.

Au existat, de asemenea, speculații că reuniunea va discuta pași concreți cu privire la modul în care Ucraina ar putea deveni în cele din urmă membră a NATO.

Printre cei care urmau să participe la summit se numărau Keir Starmer, premierul Regatului Unit, și Emmanuel Macron, președintele francez, dar imediat ce Biden a spus că nu poate ajunge, prezența lor a fost pusă la îndoială. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a retras miercuri înainte ca amânarea să fie anunțată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`