Summitul Biden-Putin, prefațat de șeful diplomației americane. Antony Blinken: „SUA ar prefera o relație mai stabilă cu Rusia” / Avertisment pentru Moscova

Publicat: 07 06. 2021, 17:12
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Chris J Ratcliffe

Antony Blinken, șeful diplomației americane, a vorbit despre summitul Biden-Putin, care va avea loc pe 16 iunie la Geneva, și a precizat că Statele Unite „ar prefera o relație mai stabilă” cu Rusia. Chiar și așa, spune șeful Departamentului de Stat, SUA este pregătită pentru orice scenariu.

Antony Blinken, despre summitul Biden-Putin

Președintele SUA îl va întâlni pe omologul său din Rusia peste 9 zile, într-o primă întâlnire față în față de la instalarea noii administrații americane, iar Antony Blinken a explicat într-un interviu pentru Axios că Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin „nu în ciuda” atacurilor cibernetice care au perturbat lanțul american de aprovizionare cu alimente și gaz, ci „din cauza lor”.

Conform precizărilor făcute de șeful diplomației americane, Joe Biden îi va spune lui Vladimir Putin „direct și clar la ce se poate aștepta din partea Statelor Unite dacă acțiunile agresive, nesăbuite îndreptate împotriva noastră continuă”.

Șeful Departamentului american de Stat spune că SUA „ar prefera o relație mai stabilă” cu Rusia.

„Nu pot să vă spun dacă sunt optimist sau nu cu privire la rezultate”, a adăugat el. „Nu cred că vom ști după o întâlnire, dar vom avea câteva indicii… Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a continuat Antony Blinken.

Șeful diplomației americane a punctat că prioritatea sa este reluarea legăturilor cu aliații și susține că a descoperit o adevărată sete față de implicarea SUA.

„Partenerii noștri văd același lucru ca noi”, a mai spus Antony Blinken. „Dacă vă uitați la toate problemele cu adevărat mari pe care încercăm să le rezolvăm – (…) precum pandemia, schimbările climatice, precum tehnologiile emergente (…) – nicio țară nu o poate face singură”, consideră oficialul american.

El a explicat că, atunci când SUA nu se află la conducere, vidul este umplut de China sau de alți actori, „și poate nu într-o manieră care să ne promoveze interesele sau valorile”: „Am văzut categoric China (…) încercând să umple goluri unde noi am fost relativ neangajați”.