Summit-ul Trump – Kim Jong-un întrerupt BRUSC. Trump: ‘Uneori trebuie să ieşi din întâlnire’

Summit-ul Trump - Kim Jong-un întrerupt BRUSC. Trump: 'Uneori trebuie să ieşi din întâlnire'
Sursă foto: hepta.ro

Statele Unitear fi putut obține o înțelegere, dar se doreşte mai mult de la Coreea de Nord, a declarat preşedintele american Donald Trump, într-o conferinţă de presă, de joi, de la Hanoi, citată de CNN, la capătul unei întâlniri cu Kim Jong-un, întreruptă brusc.

Întreruperea bruscă a venit după ce, miercuri, Kim Jong-una dat de înţeles că ar fi dispus să introducă Coreea de Nord într-un proces de denuclearizare, – fără însă să să spună exact ce ar implica acest lucru. Liderul nord-coreean a mai spus și că „nu s-ar afla aici (în Vietnam – n.r.)” dacă nu ar fi dispus să denuclearizeze Coreea de Nord.

În replică, preşedintele american Donald Trump i-a sărit în ajutor precizând că „acesta ar putea fi cel mai bun răspuns pe care-l puteați (jurnaliștii – n.r.) auzi”.

Tot miercuri Donald Trump s-a arătat mulţumit de modul în care au decurs discuţiile cu liderul nord-coreean.

„Minunate întâlniri şi cina în seara asta, în Vietnam, cu Kim Jong-Un al Coreei de Nord. Un dialog foarte bun. Vom relua mâine”, a scris preşedintele american pe Twitter, miercuri.

Clarificările oferitejoi, de către președintele american Donald Trump

Într-o conferinţă de presă, de joi, de la Hanoi, preşedintele american a făcuto serie de clarificări care explică motivul întreruperii bruşte a summit-ului:

„În principiu, au vrut ridicarea în totalitate a sancțiunilor, şi noi nu putem face asta. Nu am cedat nimic. (…) Au un potenţial imens, este incredibil. (…) Vrea să se denuclearizeze, doar că vrea să facă asta în zone care sunt mai puţin importante decâtcele pe care le dorim noi”.

De asemenea, a spus că ar fi putut face un acord cu Coreea de Nord, încă de joi, dar că a preferat să nu facă acest lucru întrucât nu ar fi fost mulţumit de prevederile lui.El a adăugat că se doreşte o denuclearizare completă a Coreei de Nord (pentru a nu-şi vulnerabiliza poziţia din negocieri), însă a precizat că se doreşte „mult” de la Coreea de Nord.

„Este un tip special (Kim Jong-un – n.r.). Am avut ceva opţiuni, dar în momentul de faţă am decis să nu alegem niciuna dintre acelea. (…) Uneori trebuie să ieşi din întâlnire. Ocazia asta a fost una dintre acele ocazii”, a adăugat Donald Trump, citat de CNN.

De asemenea, Donald Trump a dat asigurări că Phenianul nu va efectua teste cu rachete sau teste nucleare. Acesta fiind un subiect delicat în rândul aliaţilor regionali ai Statelor Unite, mai ales Japonia şi Coreea de Sud.

„Îmi doresc să ridic sancţiunile impuse Coreei de Nord atât de mult”, a mai spus preşedintele american.

Nu în ultimul rând, preşedintele american a mai precizat şi că există voinţa de a ajuta Coreea de Nord din punct de vedere economic, indicândca potenţiale surse de ajutor Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China (care, oricum, deja acordăasistenţă Coreei de Nord). Ajutorul economic este, însă, condiţionat de un lucru: de denuclearizare.

Sursă foto: hepta.ro

Potrivit analiştilor STRATFOR, cele două părţi ar fi avut următoarele puncte de discuție:

1. Cele două părţi ar putea declara informal sfârşitul Războiului din Coreea şi ar putea anunţa înfiinţarea de ambasade. Tehnic vorbin, Războiul din Coreea s-a terminat în 1953, însă nu există un acord de pace între părţile combatante. De aici şi prezenţa unui număr mare de trupe nord-coreene şi sud-coreene la graniţă, precum şi prezenţa unui număr mare de soldaţi americani în Coreea de Sud;

2. Statele Unite ar putea solicita o „îngheţare” a programului nuclear nord-coreean;

3. În schimb, Coreea de Nord ar putea solicita o ridicare a sancţiunilor economice care i-au fost impuse pe parcursul mai multor decenii. Asta deşi unul dintre actele de sancţionare a Coreei de Nord au fost semnate în 2017, chiar de către Donald Trump. Sancţiunile interzic importul de minerale din Coreea de Nord, restricţionează investiţiile străine şi ajutorul financiar către Coreea de Nord, interzice exportul de arme către Coreea de Nord, exportul de combustibil pentru rachete sau pentru avioane, exportul de bunuri de lux şi multe altele.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`