Liderii Uniunii Europene au declarat joi că vor aplica noi sancțiuni dure Rusiei după invazia asupra Ucrainei, vizând elitele țării și economia acesteia, transmite Reuters.
Noile sancțiuni vor include înghețarea activelor rusești în blocul celor 27 de țări, oprirea accesului băncilor pe piețele financiare europene și afectarea „intereselor Kremlinului” în regiune.
Blocul va viza comerțul, energia și transportul cu Rusia, printre alte sectoare, prin controale la export, în ceea ce șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a descris ca fiind „cel mai dur pachet de sancțiuni pe care Uniunea l-a implementat vreodată”.
„Sancțiunile noastre vor răni economia rusă în inima ei”, a declarat prim-ministrul belgian Alexander De Croo la sosirea în cadrul unui summit de urgență al liderilor UE.
Dar un sentiment de neputință al liderilor occidentali de a opri un război pe care îl văzuseră venind putea fi simțit chiar înainte de începerea summit-ului.
„Nu am avut suficient succes, nici suficientă hotărâre pentru a împiedica Rusia să facă acest pas, care este o tragedie pentru Ucraina, o tragedie pentru Europa și o tragedie pentru Rusia însăși”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda.
„Cred încă în potențialul UE de a preveni astfel de acțiuni în mijlocul Europei. Pentru aceasta trebuie să luăm măsuri”, a spus el, subliniind faptul că „mâine poate fi prea târziu”.
Există diferențe de vedere între cele 27 de state membre cu privire la cât de departe trebuie să meargă cu sancțiunile.
De Croo susține că pachetul de sancțiuni de pe masă trebuie extins.
„Avem nevoie de sancțiuni care mușcă și… într-un mod foarte minuțios. Și nu cred că ar trebui să ne întoarcem pentru un al treilea pachet, al doilea pachet trebuie să fie cel bun”, a spus el.
Forțele ruse au plouat cu rachete asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, și au debarcat trupe pe coastele Mării Negre și Azov, joi, în cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia din Europa, după al Doilea Război Mondial.
Summitul va discuta, de asemenea, despre oferirea statutului de candidat UE Ucrainei, a spus Nauseda mai devreme, un pas pe care Kievul l-a cerut de mult, deși s-ar putea să nu obțină aprobarea tuturor liderilor.
O schiță a summitului, consultată de Reuters, arpta că noua rundă de sancțiuni „va impune Rusiei consecințe masive și grave pentru acțiunile sale, în strânsă coordonare cu partenerii și aliații noștri”.
Activele rusești în UE ar fi înghețate, iar accesul băncilor ruse la piețele financiare europene ar fi oprit.
Cu toate acestea, în cazul întreruperii accesului Rusiei la sistemul global de plăți interbancare SWIFT, unul dintre cei mai duri pași pe care Occidentul i-ar putea impune, este puțin probabil să se ajungă la un acord în acest stadiu, au spus surse UE.
Nivelurile diferite de dependență de gazul rusesc în statele membre ale UE ar putea complica adoptarea sancțiunilor sau ar putea limita ambiția acestora, unii fiind dornici să vadă o abordare graduală.
„În timp ce unii membri au făcut presiuni pentru sancțiuni mai puternice în fața unei invazii complete a Rusiei, alții sunt reticenți”, a spus un diplomat al UE.
Diplomatul a spus că Italia, Germania și Cipru sunt printre cele care preferă o abordare pas cu pas, în timp ce statele central-europene și baltice – cele mai apropiate de Rusia – își doresc o poziție mai dură.
„Susținem cel mai serios pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat premierul sloven Janez Jansa, purtând o cravată cu culorile galben și albastru, cele ale drapelului ucrainean.
„Rusia trebuie să simtă că prețul agresiunii este semnificativ”, a continuat Jansa.
UE a aprobat miercuri o primă rundă de sancțiuni, inclusiv includerea pe lista neagră a politicienilor ruși și stoparea comerțului dintre UE și cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei a căror independență a recunoscut-o Moscova.
UE va pregăti, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Belarusului. Serviciul de grăniceri al Ucrainei a declarat că trupele ruse au folosit Belarus ca unul dintre punctele lor de pătrundere.
UE va pregăti, de asemenea, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina și va ajuta la operațiunile de evacuare, inclusiv pentru personalul UE.