Summit NATO, în plin SCANDAL între UE şi Donald Trump. ‘Obiectivul lui Putin este de a exista DIVIZĂRI între SUA şi europeni’

Summit NATO, în plin SCANDAL între UE şi Donald Trump. 'Obiectivul lui Putin este de a exista DIVIZĂRI între SUA şi europeni'

Liderii statelor din NATO se reunesc miercuri şi joi, la Bruxelles, în cadrul unui summit unde este de aşteptat ca Donald Trump să le ceară din nou celorlalte ţări membre ale Alianţei să îşi majoreze cheltuielile pentru apărare.

Întâlnirea are loc într-un moment tensionat în tabăra statelor occidentale, divizată de problema iraniană și de intenția administrației Trump de a mări taxele vamale pentru țările UE.

În iunie, liderul de la Casa Albă a trimis o scrisoare unui număr de nouă state membre ale Alianţei, printre care Germania, Canada şi Norvegia, în care le somează să-şi respecte angajamentul ca până în 2024 să treacă la alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Împărţirea poverii cheltuielilor pentru apărare ale NATO între statele sale membre va fi unul dintre principalele subiecte pe agenda summitului din 11-12 iulie, a confirmat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. Ţara acestuia, Norvegia, este una dintre cele mai criticate de către Trump în chestiunea cheltuielilor militare.

”Acest summit va fi penibil. Reuşita sa depinde de umorul lui Donald Trump”, estimează un diplomat european, sub acoperirea anonimatului, potrivit Agerpres.
În opinia lui Pierre Vimont, fost număr 2 al diplomaţiei europene, prima întâlnire a preşedintelui Donald Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, la câteva zile după reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice, este ”mult mai importantă pentru el decât summitul NATO”.

Prin faptul că a rămas evaziv cu privire la Crimeea, anexată de Rusia, preşedintele american Donald Trump ”i-a trimis un mesaj lui Putin”, este de părere Thomas Carothers, vicepreşedinte al Fundaţiei Carnegie.

”Obiectivul lui Putin este de a exista divizări între SUA şi europeni, precum şi între ţările europene. El se va delecta în timpul summitului NATO”, opinează expertul american.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie