Suedia va ucide 20% din populaţia sa de urşi bruni, în cadrul vânătorii anuale. Ecologiștii sunt revoltați
Suedia a eliberat licențe pentru a ucide 20% din populația sa de urs brun în vânătoarea anuală de urs din țară, în ciuda îngrijorărilor ecologiștilor.
Oficialii au acordat licențe pentru puțin sub 500 de urși bruni care urmează să fie sacrificați de vânători. Acest lucru echivalează cu aproximativ 20% din populația totală, conform cifrelor oficiale, și ar reduce numărul de urși din Suedia la aproximativ 2.000 – o scădere de aproape 40% față de 2008, potrivit The Guardian.
Numărul mare de licențe eliberate i-a alarmat pe conservatori, care spun că populațiile mari de prădători din Europa s-ar putea confrunta cu colapsul în unele țări fără o protecție adecvată. „Este o vânătoare de trofee pură”, a spus Magnus Orrebrant, președintele Asociației Suedeze de Carnivore. „Gestionarea faunei sălbatice în Suedia se referă la uciderea animalelor în loc să le păstrăm cât mai bine posibil.”
Urșii bruni au fost vânați aproape până la dispariție în Suedia în anii 1920, dar datorită unei gestionări atente, populația a revenit la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008. În ultimii cinci ani, totuși, un număr tot mai mare de urși au fost vânați, culminând cu un record, 722 uciși anul trecut. Anul acesta, au fost eliberate licențe pentru împușcarea a 486 de urși, iar un alt număr nedeterminat ar putea fi împușcat acolo unde urșii sunt evaluați a fi o amenințare pentru animalele de fermă.
În noiembrie 2022, o nouă lege a oferit asociațiilor locale de vânătoare mai multă putere de a supraveghea gestionarea prădătorilor mari, inclusiv a urșilor. În ultimii ani, sute de lupi și râs au fost, de asemenea, sacrificați, fapt ce alimentează preocupările ecologiștilor.
Urșii bruni sunt o „specie strict protejată” în Europa, iar conservaționiștii susțin că cotele mari de vânătoare încalcă directiva UE privind habitatul, care spune că „vânătoarea sau uciderea deliberată a speciilor strict protejate este interzisă”. Conform normelor UE, această interdicție poate fi ridicată ca „ultimă soluție” pentru a proteja siguranța publică, culturile sau flora și fauna naturală.