Suedia, un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Ce va primi armata lui Zelenski
Suedia a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Acesta va include rachete antinavă, lansatoare de grenade antitanc și puști cu lunetă.
Armamentul din Suedia ajunge în Ucraina
„Forțele armate suedeze au capacitatea de a rezerva anumite echipamente de apărare pentru o perioadă limitată de timp.
Guvernul propune transferul de echipamente de apărare suplimentare în Ucraina sub formă de rachete antinavă Robot 17, puști de lunetă AG 90 și muniție”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Apărării, postat pe portalul oficial al guvernului, citat de unian.
În același timp, Federația Rusă folosește cele mai grele arme non-nucleare împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut, recent, de Mihail Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, pe rețelele de socializare.
Cele mai grele arme non-nucleare, folosite de ruși
Oficialul a postat un clip video în care se arată cum funcționează sistemul rusesc de aruncătoare de flăcări „Solntsepek”.
„Unii parteneri ezită să ofere armele necesare, temându-se de o escaladare. Escaladare?! Federația Rusă folosește deja cele mai grele arme n0n-nucleare împotriva ucrainenilor”, a precizat consilierul Podoliak.
TOS-1 „Pinocchio” este un sistem rusesc de lansare de rachete cu lansare multiplă de 220 mm, bazat pe tancul T-72.
Țările NATO au acorduri informale pentru a se abține de la furnizarea anumitor tipuri de arme Ucrainei. Potrivit agenției germane de presă dpa, acest lucru este cauzat de riscul unei confruntări militare directe cu Rusia, pe care Alianța dorește să o minimizeze, scrie ZEIT ONLINE.
Toate deciziile de aprovizionare revin în cele din urmă la latitudinea fiecărei țări membre, scrie DPA. Până acum, ei au aderat la acorduri informale, parțial din cauza temerii că nu vor primi sprijinul deplin al partenerilor lor din NATO în cazul unui atac din partea Rusiei.
Din acest motiv, Polonia, de exemplu, s-a abținut să furnizeze Ucrainei avioane sovietice MiG-29 în urmă cu mai bine de două luni, notează agenția.
Comandantul șef al Forțelor Armate ale SUA în Europa, Todd Daniel Walters, a declarat în martie că livrările MiG-29 reprezintă un „scenariu cu risc ridicat”, deoarece ar putea fi apreciate greșit de Moscova și ar putea duce la o escaladare între Rusia și NATO.