Suedia sprijină Ucraina cu avioane de recunoaștere și control radar. Cât costă noul pachet de asistență militară

Suedia sprijină Ucraina cu avioane de recunoaștere și control radar. Cât costă noul pachet de asistență militară
Sursa foto: captură video

Ministrul suedez al Apărării anunțat că a oferit Ucrainei un nou pachet de asistență militară, ce conține avioane de recunoaștere și control radar. Sprijinul este în valoare de 1,25 miliarde dolari și are scopul de a consolida apărarea aeriană a statului ucrainean.

Suedia va oferi Ucrainei muniție pentru artilerie și rachete

Ministerul suedez al Apărării a anunțat că statul va dona Kievului avioane de recunoaștere și control radar, care vor contribui la apărarea antiaeriană a forțelor armate ucrainene. Noile brigăzi ale Forțelor de Apărare vor fi dotate cu trasportatoare blindate de trupe Pansarbandvagn 302 (Pbv 302).

Pe lângă sprijinul pentru apărarea antiaeriană, Suedia va dona Ucrainei muniție de 155 mm pentru artilerie și de rachete Hunting Robot Rb 99 (AMRAAM), care pot fi utilizate atât pe avioane, cât și pe sisteme de apărare aeriană la sol, potrivit Adevărul.ro. 

Ministerul Apărării din Suedia a anunțat că avioanele ASC 890 vor oferi Ucrainei capacități complet noi pentru recunoaștere radar și control al luptei, atât pentru țintele aeriene, cât și pentru cele maritime. Ucraina este va primi „foarte curând” primele avioane de vânătoare F-16. Cu toate acestea, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că aproximativ jumătate din ajutorul militar occidental, crucial pentru Ucraina, sosește cu întârziere, în timp ce Rusia se pregătește să deschidă un nou front în nordul țării, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că Rusia își pregătește desfășurarea de trupe și echipamente pe front. El a subliniat că trupele ucrainene au reușit să stabilizeze noul front deschis de Rusia în provincia nord-estică Harkov, dar avertizează că Rusia se pregătește pentru un nou asalt.

„Obiectivul lor este de a deschide un nou front în nord pentru a începe să-şi folosească toate trupele şi puterea de foc împotriva noastră“, anticipează ministrul Ruste Umerov.

„Noi rezistăm, dar desigur că avem nevoie de mai multe arme, avem nevoie de mai multă putere de foc, avem nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune“, a indicat el, referindu-se la ajutorul militar extern, despre care a afirmat că numai aproximativ jumătate soseşte în orizontul de timp promis. Or, „timpul este super-crucial şi, pentru a respinge atacurile, avem nevoie ca (livrările) să se facă fără întârziere“, a insistat ministrul ucrainean.

1,2 milioane de bărbați ucraneni și-au actualizat datele în evidențele militare

Ministrul ucrainean al apărării a discutat despre eforturile depuse pentru recrutarea de noi soldați și rotația trupelor epuizate. Deși Ucraina păstrează secrete pierderile umane în războiul cu Rusia, insuficiența efectivelor de luptă este văzută de unii analiști ca fiind cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene.

După adoptarea unei noi legislații ce înăsprește sancțiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, peste 1,2 milioane de bărbați ucraineni și-au actualizat online datele în evidențele militare, a declarat ministrul apărării. Totuși, el nu a specificat câți soldați intenționează sau estimează că va putea să mobilizeze guvernul de la Kiev.

Umerov estimează că Rusia a desfășurat aproximativ 500.000 de soldați în teritoriile ucrainene ocupate și în apropierea graniței cu Ucraina, și susține că Moscova plănuiește să suplimenteze aceste forțe cu încă 200.000-300.000 de soldați.

Ministrul Umerov a subliniat că obiectivul principal al Ucrainei este să elibereze întreg teritoriul său ocupat de Rusia, inclusiv Crimeea, în ciuda contraofensivei eșuate din vara trecută. Cu toate acestea, prioritatea imediată pentru următoarele luni este de a menține linia frontului și de a consolida capacitățile armatei în acest timp.

Primele muniții gestionate de Cehia vor ajunge în Ucraina în zilele următoare

Premierul ceh, Petr Fiala, l-a asigurat marți pe omologul său ucrainean Denis Șmîhal că primele muniții din inițiativa de achiziționare a circa 800.000 de obuze din afara Uniunii Europene pentru Ucraina, vor ajunge în zilele următoare.

Fiala a subliniat, de asemenea, că până în prezent au fost colectate aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru a finanța această inițiativă. Aceasta presupune o achiziție masivă de obuze destinate armatei ucrainene, care se confruntă cu o criză de muniție în conflictul său cu Rusia. UE a livrat doar aproximativ 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital
18:55 - „Mi-e frică, nu sunt pregătită”. Un ciclon puternic va mătura țara de la vest la est chiar când vine și viitura de pe Dunăre. România nu are niciun expert în evaluarea digurilor. 5 județe ar putea fi înghițite de ape