Suedia, prima țară care ar putea renunța complet la plata în numerar. Mulți tineri nu știu cum arată „banii reali”

Suedia, prima țară care ar putea renunța complet la plata în numerar. Mulți tineri nu știu cum arată banii reali

Suedia ar putea fi prima țară care renunță la bancnote și monede. De altfel, mulți tineri nu știu cum arată „banii reali”, spune Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves, transmite Bloomberg. Vestea este îngrijorătoare, spuen acesta, afirmând că ‘dacă luminile se sting, trebuie să avem suficient numerar fizic în țară’, lucru care nu se întâmplă în acest moment.

Suedia face încă un pas spre o societate fără numerar

Suedia este pe punctul de a trece la un nou nivel în parcursul său spre o societate fără numerar.

De mult timp se vorbește despre acest lucru, dar condiţiile impuse de pandemia de coronavirus riscă să ducă bancnotele şi monedele cu un pas mai aproape de dispariţie. Asta pentru că Organizația Mondială a Sănătății și guvernele îndeamnă lumea să nu mai folosească banii pentru că, potrivit acestora, sunt transmițători de virusuri.

Metoda de preferată de plată în aceste zile este fără contact, pentru o siguranţă maximă a sănătăţii.

Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves a declarat recent că unii tineri suedezi „nu au habar” cum arată banii reali. El se arată îngrijorat de acest lucru, afirmând că totul depinde de internet și curent electric.

„Dacă se sting luminile, trebuie să avem suficient numerar fizic în această ţară îndepărtată, astfel încât să putem reveni la utilizarea banilor fizici dacă există o problemă serioasă”, a spus Ingves.

Criza COVID-19. Oamenii nu vor să atingă monede şi bancnote sau să apese butoane

„Oamenii nu vor să atingă monede şi bancnote sau să apese butoane” iar coronavirusul „a accelerat această tendinţă”, a spus Viveka Soderback, manager al băncii suedeze Klarna AB.

Potrivit datelor statistice efectuate de această bancă, 73% din plăţile efectuate cu cardul sunt acum fără contact, în creştere faţă de 63% înainte de pandemie.

Comparativ, în SUA procentul este 8% şi în zona euro este de peste 10%.

S-a ajuns astfel în situația în care Suedia are mai puţini bani în circulaţie decât oriunde în lume, aproximativ 1% din Produsul Intern Brut.

Pentru a înțelege dimensiunea situației, sursa citată arată că cel mai mare creditor din Suedia, Svenska Handelsbanken AB, a introdus o puşculiţă digitalăpentru a ajuta copiii să-şi gestioneze banii de buzunar prin intermediul telefoanelor lor mobile.

În aceste condiții, următoarea generație de copii suedezi ar putea să învețe la istorie despre banii lichizi.

Microcipul implantat sub piele, folosit deja la călătoria cu metroul în Suedia

De asemenea, mii de suedezi pledează în favoarea utilizării microcipurilor care pot fi implantate sub piele şi care pot fi utilizate zilnic pentru diferite operaţiuni, precum accesarea telefonului smart, deschiderea uşii sau programarea alarmei. În viitor, se are în vedere efectuarea de plăți cu aceste microcipuri, potrivit unei analize Euronews, preluată deG4Media.ro.

„Nu este altceva decât nevoia de a elimina necesitatea de a avea un portofel, de a elimina brelocurile de chei – de a elimina toate aceste „jetoane” separate care nu fac altceva decât să creeze riscuri, pentru că, dacă le pierzi, îţi pierzi identitatea”, a declarat fostul artist de tatuaje şi implanturi cosmetice (body piercing), Jowan Österlund, care în prezent este fondatorul companiei suedeze Biohax International.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă