Suedia se pregătește de încheierea măsurilor pandemice COVID. Guvernul din statul nordic a anunțat marți, 18 ianuarie, că nu va mai solicita test negativ călătorilor care ajung pe teritorul țării.
Astfel, Suedia nu mai fuge de virus, în contextul în care infectarea este inevitabilă.
„Călătorii nu mai sunt consideraţi ca prezentând un risc deosebit de a afecta răspândirea Omicron în Suedia”, a transmis Guvernul Suediei printr-un comunicat de presă.
În ciuda ratei de vaccinare ridicate, de peste 80%, în ultimele săptămâni, Suedia a înregistrat recorduri de infectări, câte 20.000 de noi cazuri zilnice, dublu față de cifrele record din valurile anterioare.
Contagiozitatea ridicată și faptul că Omicron este mult mai puțin periculos a ajutat Suedia să revină pe drumul normalității.
Strategii revizuite în gestionarea pandemiei de COVID au implementat și Marea Britanie și Spania.
Premierul britanic Boris Johnson ar putea anunța încetarea restricțiilor, în urma zvonurilor din decembrie anul trecut.
„În curând va fi doar una dintre cauzele răcelii comune”, a declara profesorul Paul Hunter, de la Universitatea East din Anglia. Astfel, specialiștii britanici se gândesc inclusiv la eliminarea obligativității purtării măștilor.
Potrivit celor mai recente studii oficiale, 95% dintre cetățenii din Marea Britanie au anticorpi anti-COVID-19.
De asemenea, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că dorește ca SARS-COV să fie gestionat ca o boală endemică asemănătoare cu gripa, cu ca o urgență.
În România, cifrele de spitalizare rămân în continuare destul de mici.
Presiunea pe sistemul sanitar nu va mai fi la fel de mare ca în valul 4, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Totodată, el susține că până în prezent s-au înscris 3.000 de medici pentru testarea la medicul de familie și este optimist că numărul acestora va crește.
Mai mult decât atât, aproximativ 60% dintre cazurile de COVID-19, confirmate la adulți și copii sunt ale unor persoane nevaccinate, adică fix raportul de persoane nevaccinate/vaccinate, potrivit datelor oficiale.
Deși numărul infectărilor este în continuă creștere, profesorul Alexandru Rafila spune că valul 5 nu va aduce o presiune atât de mare pe sistemul sanitar, cum s-a întâmplat în valul 4.