Guvernul Suediei intenţionează să depună o cerere de aderare la NATO săptămâna viitoare, asta după ce Finlanda a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul războiului din Ucraina, informează Expressen.
Parlamentul Suediei va dezbate luni situaţia de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o şedinţă specială a cabinetului în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a adera sau nu la NATO, potrivit cotidianului Expressen, citând surse anonime.
O cerere va fi trimisă imediat după şedinţă, în cazul în care nu se întâmplă nimic imprevizibil, relatează sursa citată.
Partidele suedeze urmează să publice concluziile unei revizuiri a politicii de securitate a Suediei vineri. Social-democraţii din cadrul Guvernului continuă să dezbată dacă să schimbe sau nu politica şi să susţină o cerere de aderare la alianţa militară.
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au transmis joi că Finlanda trebuie să „solicite fără întârziere aderarea la NATO”, situaţie care pune presiuni asupra Suediei să urmeze exemplul vecinului său.
Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei şi singurul alt stat nordic care nu este membru al NATO.
Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto a transmis miercuri că o aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”.
Niinisto a cerut Moscovei să se considere responsabilă de o eventuală aderare a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, asta după ce la Helsinki a avut loc semnarea unei declaraţii de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie în caz de război.
„Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui. Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi sporeşte securitatea, nu este în detrimentul nimănui altcuiva”, a adăugat Sauli Niinisto, aflat alături de premierul britanic Boris Johnson.
Joi, preşedintele Finlandei își va prezenta poziţia „personală” în ceea ce privește aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, un anunţ privind candidatura ţării sale fiind aşteptat în zilele următoare, la fel ca în cazul Suediei.