Cel mai mare zăcământ cunoscut de elemente rare din Europa – esențiale pentru producția de mașini electrice – a fost descoperit în nordul extrem al Suediei, a anunțat joi compania minieră suedeză LKAB, citată de Reuters.
LKAB a precizat că zăcământul recent explorat, găsit chiar lângă o mină de fier, conține peste un milion de tone de oxizi de elemente rare.
„Acesta este cel mai mare zăcământ cunoscut de elemente rare din partea noastră de lume și ar putea deveni un element important pentru producerea materiilor prime esențiale care sunt absolut cruciale pentru a permite tranziția ecologică”, a declarat directorul executiv al LKAB, Jan Mostrom, într-o declarație.
„Ne confruntăm cu o problemă de aprovizionare. Fără mine, nu pot exista vehicule electrice”, a adăugat Mostrom.
Mostrom a declarat că va fi probabil „nevoie de mai mulți ani pentru a investiga zăcământul și condițiile de exploatare profitabilă și sustenabilă a acestuia”.
Întrebat când ar putea fi exploatat efectiv zăcământul, Mostrom a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că acest lucru va depinde în mare măsură de rapiditatea cu care vor putea fi obținute autorizațiile.
Dar, pe baza experienței, va dura probabil „între 10 și 15 ani”, a spus el.
Descoperirea a fost prezentată cu ocazia vizitei unei delegații a Comisiei Europene în Suedia, care a preluat președinția rotativă a UE la începutul anului.
Ministrul suedez al Energiei, Ebba Busch, a menționat că „nevoia de minerale” este mare, deoarece UE se străduiește să treacă la o producție verde.
Uniunea Europeană a convenit să elimine treptat noile vehicule care emit CO2 până în 2035, interzicând efectiv mașinile cu motoare cu combustie.
„Electrificarea, autosuficiența UE și independența față de Rusia și China vor începe în mină”, a spus Busch.
Politicienii trebuie să ofere industriei condițiile necesare „pentru a trece la o producție ecologică și fără fosile”, a adăugat ea.