Guvernul Suediei și forțele armate ale țării nordice au sporit eforturile pentru a proteja insula Gotland, pe fondul amenințărilor repetate care au venit dinspre Federația Rusă și al situației generale de securitate din Europa după invazia rusă în Ucraina, transmite Euractiv.
Pe insula Gotland, care se află în sudul Suediei, capacitatea militară este consolidată cu efect imediat, relatează ziarul Aftonbladet, iar forțele armate suedeze pregătesc un exercițiu care va dura o lună de zile.
Gotland este descrisă ca fiind o locație semnificativă din punct de vedere strategic în regiunea Mării Baltice și se află la jumătatea distanței dintre enclava rusă Kaliningrad și Sankt Petersburg. Prin urmare, insula este în mod special vulnerabilă în fața amenințărilor militare și eventualelor atacuri.
„Este evident că locația geografică a Gotland este absolut crucială când vine vorba de apărarea Europei, apărarea Suediei și amenințarea din partea Rusiei”, spunea general-locotenentul american Erik Peterson, comandant-adjunct al armatei la Pentagon, pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet.
Armata Suediei a început să intensifice operațiunile pe Gotland în debutul lunii, când guvernul suedez dădea undă verde pentru a fi folosită artilerie grea pe insulă.
„Gotland este o zonă foarte importantă din punct de vedere strategic în eventualitatea unei crize sau a unui război. Decizia guvernului dă Forțelor Armate Suedeze condiții mai bune pentru desfășurarea misiunii pe Gotland”, declara ministrul suedez pentru climă și mediu, Annika Strandhall, pentru SVT.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la rândul său despre fragilitatea insulei, cu ocazia discursului pe care l-a susținut pentru parlamentul suedez pe 24 martie, când le transmitea că „este singura mare care vă separă de această politică agresivă (a Rusiei)”.
Potrivit armatei suedeze, riscul ca Rusia să atace Suedia este considerat ca fiind unul redus, dar scenariul nu poate fi exclus din start, afirma șeful Statului Major suedez, Jonas Hanggren.
„Rusia a coborât pragul de utilizare a forței militare pentru a obține ce-și dorește. De aceea nu putem exclude amenințările ruse”, explica oficialul suedez, marți, în programul special al SVT privind NATO.
În orice caz, un eventual atac din partea Federației Ruse nu trebuie să fie neapărat unul militar, cu toate că Moscova a amenințat în mod repetat Suedia cu acțiuni militare după ce a lansat invazia în Ucraina.
La jumătatea lui aprilie, parlamentarul rus Pyotr Tolstoy declara că Federația Rusă este pregătită să lanseze rachete împotriva Suediei dacă se concretizează eventualele planuri pentru aderarea la NATO. La rândul său, purtătoarea de cuvânt din Ministerul rus al afacerilor externe, Maria Zaharova, spunea că Suedia și Finlanda au primit „toate avertismentele” în ceea ce privește aplicarea la NATO.