Substanțe chimice destinate Rusiei, confiscate într-o țară din UE. Cum acționa rețeaua care trimitea produsele către Occident
În Spania, 13 tone de substanțe chimice interzise au fost confiscate, printre care se găsea și un posibil material pentru armament. Rusia era țara de destinație a substanțelor chimice.
Au fost arestați patru presupuşi membri ai unei reţele criminale. Se crede că membrii rețelei ar fi încercat să scape de posibile sancţiuni occidentale, prin furnizarea ilegală de produse chimice către Rusia, cu ajutorul unei societăţi fantomă administrate de „cetăţeni de origine rusă”.
Compania spaniolă a creat o reţea logistică şi financiară sofisticată pentru a exporta produse chimice în Rusia, fie direct, fie prin societăți fantomă din țări precum Armenia şi Kârgâzstan, de unde substanțele chimice erau ulterior redirecţionate către Rusia. Scopul unor astfel de societăți era de a masca adevărata destinaţie a mărfurilor, potrivit Reuters
„În timpul investigaţiei, s-a dovedit că produse chimice sancţionate la nivel internaţional, unele dintre ele posibili precursori pentru arme chimice sau agenţi neurotoxici, au fost exportate în trecut folosind această structură de societate”, a declarat Poliţia spaniolă şi autoritatea fiscală, într-un comunicat comun.
Unde au fost găsite substanțele chimice
Produsele chimice au fost găsite în portul din Barcelona, într-un container, iar cei patru suspecţi au fost găsiți și arestați în satele Sant Feliu de Guixols, Cerdanyola del Valles şi Santa Perpetua de Mogoda din apropiere. Aceştia sunt acuzaţi de contrabandă susţinută cu mărfuri interzise.
Autorităţile nu au precizat ce substanţe chimice au fost confiscate în operaţiune.
Rusia, acuzată că folosește arme chimice pe câmpul de luptă
Începând cu 2022, Uniunea Europeană a impus sancţiuni drastice Rusiei. În prezent, UE declară că face eforturi pentru a identifica companiile care vând Rusiei bunuri cu dublă utilizare prin intermediul statelor din Asia Centrală, pentru a evita primirea unor sancțiuni.
De-a lungul timpului, Statele Unite şi Marea Britanie au acuzat Rusia de utilizarea armelor chimice pe câmpurile de luptă din Ucraina, ceea ce înseamnă încălcarea interdicţiilor internaţionale referitoare la folosirea unor astfel de arme.
Rusia a negat în mod repetat acuzaţiile. În mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Moscova îşi respectă obligaţiile care decurg din tratatului ce interzice armele chimice.