Submarin secret din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperit după 80 de ani

Submarin secret din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperit după 80 de ani
Sursa foto: Live Science

O echipă specializată în căutări subacvatice a reușit o descoperire neobișnuită, total ieșită din comun, după 20 de ani de cercetări. Experții au găsit submarinul top secret britanic denumit HMS Triumph, care s-a scufundat în Marea Egee în ianuarie 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Ziare.com.

Epava unui submarin britanic, descoperită, după două decenii de cercetări

Submarinul britanic de operațiuni speciale ultra-secrete HMS triumph a fost descoperit în largul coastelor Greciei, acolo unde s-a scufundat împreună cu echipajul său format din 64 de membri, potrivit Live Science.

Veteranul scafandru grec Kostas Thoctarides a anunțat într-o postare pe Facebook săptămâna trecută că echipa sa a descoperit epava HMS Triumph în Marea Egee, într-o locație nedezvăluită „la zece kilometri” de Capul Sounion și la o adâncime de aproximativ 203 metri.

Unul dintre membrii echipei de căutare ROV Services din Grecia a declarat că secțiunea din față a vasului a fost grav avariată de o explozie care aproape sigur a scufundat submarinul.

HMS Triumph a finalizat peste 20 de misiuni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

HMS Triumph a fost lansat în 1938 și a finalizat peste 20 de misiuni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv atacuri asupra navelor și submarinelor Axei în Marea Mediterană. Nava este cel mai bine cunoscută pentru rolurile sale în operațiuni ascunse, inclusiv salvarea mai multor soldați aliați prinși în Africa de Nord și o infiltrare în Grecia – atunci pe teritoriul inamic – a ofițerilor de informații britanici pentru a ajuta rezistența de acolo, relatează sursa citată.

Thoctarides și echipa sa caută epava Triumph de mai bine de 20 de ani.

„Povestea lui Triumph este complexă și unică în istoria navală și este indisolubil legată de rezistența greacă și de serviciile secrete care au funcționat în timpul ocupației italo-germane”, a spus Rena Giatropoulou, membru al echipei de căutare ROV Services.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)