Liderii mondiali consideră că un vaccin este singura modalitate reală de a reporni economiile blocate și chiar de a obține un avantaj față de alte state la nivel mondial. După ce președintele Donald Trump a cerut un vaccin, Departamentul de Sănătate din SUA a acceptat să ofere până la 1,2 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea vaccinului de către compania AstraZeneca și a asigura 300 de milioane de doze pentru Statele Unite.
„Acest contract cu AstraZeneca reprezintă o etapă majoră în activitatea Operațiunii pentru găsirea unui vaccin sigur, eficient și disponibil pe scară largă până în 2021”, a declarat secretarul american pentru sănătate, Alex Azar.
Vaccinul, cunoscut anterior drept ChAdOx1 nCoV-19 și acum sub denumirea de AZD1222, a fost dezvoltat de Universitatea din Oxford și autorizat pentru producătorul de medicamente britanic AstraZeneca. Imunitatea la noul coronavirus este incertă, astfel încât utilizarea vaccinurilor este neclară, scrie Reuters.
Acordul american permite o etapă accelerată- faza III – adică un studiu clinic al cu aplicare pe 30.000 de persoane în Statele Unite.
AstraZeneca, cu sediul în Cambridge, Marea Britanie, a declarat că a încheiat acorduri pentru cel puțin 400 de milioane de doze de vaccin și a asigurat capacitatea de producție pentru un miliard de doze, primele livrări urmând să înceapă în septembrie.
După ce Donald Trump a declarat că este încrezător că un vaccin împotriva noului ccoronavirus va fi gata până la sfârșitul acestui an, Guvernul Statelor Unite a încheiat deja acorduri pentru susținerea dezvoltării vaccinurilor cu Johnson & Johnson (J&J), Moderna și Sanofi, stârnind temeri că cele mai bogate țări își vor putea proteja cetățenii lor mai întâi, în timp ce satele mai puțin dezvoltate nu vor reuși acest lucru.
Șeful Sanofi a înfuriat guvernul francez la începutul acestei luni, când a spus că dozele de vaccin produse în Statele Unite ar putea merge mai întâi la pacienții din SUA, având în vedere că guvernul american financiar cercetarea.
AstraZeneca a spus că a purtat discuții cu guvernele și partenerii din întreaga lume pentru a crește accesul și producția și vorbește cu diverse organizații despre alocarea și distribuirea corectă a vaccinului.
Vaccinul cercetatde universitatea din Oxford nu este singurul care a oferit rezultate încurajatoare până acum.
Subiecții care au primit vaccinul produs și testat de compania americanăModernapentru combaterea Covid-19 au prezentat rezultate timpurii pozitive, Dacă studiile viitoare merg bine, vaccinul companiei ar putea fi pus la dispoziția publicului încă din ianuarie, a declarat pentruCNNun reprezentant al companiei.
„Aceasta este o vest bună, pe care credem că mulți o așteaptă de ceva timp”, a spus reprezentantu companiei