Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a anunțat că SUA doresc să construiască o coaliție globală care să contracareze China și a acuzat regimul comunist de la Beijing că exploatează pandemia de coronavirus pentru promovarea propriilor interese. Tot marți s-a aflat că Departamentul de Justiție de la Washington a pus sub acuzare doi cetățeni chinezi pentru un presupus atac cibernetic asupra unor contractori militari, a unor cercetători din zona COVID-19 și a altor companii de pe glob, potrivit Reuters.
Donald Trump, președintele SUA, consideră China drept principalul rival al Statelor Unite și l-a acuzat pe omologul său chinez, Xi Jinping, că profită de situație pe probleme de comerț și nu spune adevărul despre noul coronavirus – pe care liderul de la Casa Albă îl numește „ciuma din China”.
Într-o vizită la Londra, Mike Pompeo a lăudat decizia premierului britanic Boris Johnson de a elimina echipamentele Huawei din rețelele 5G, susținând că a fost o hotărâre corectă, pentru că, altfel, date sensibile ar fi putut ajunge în mâinile Partidului Comunist Chinez.
„Sperăm să putem construi o coaliție care să înțeleagă amenințarea și să lucreze împreună pentru a convinge Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să se angajeze într-un astfel de comportament. Vrem ca fiecare națiune care înțelege libertatea și democrația… să înțeleagă amenințarea pe care Partidul Comunist Chinez o reprezintă pentru ei”, a afirmat Mike Pompeo, într-o declarație de presă susținută alături de omologul său din Marea Britanie, Dominic Raab.
Departamentul de Justiție din SUA a inculpat doi cetățeni chinezi care au pătruns în bazele digitale ale unor contractori din zona de apărare, ale unor cercetători care se concentrează pe boala infecțioasă COVID-19, dar și ale altor companii de pe glob, arată un document judiciar publicat marți.
Autoritățile americane susțin că Li Xiaoyu și Dong Jiazhi, cei doi cetățeni chinezi inculpați, au participat la o campanie de spionaj cibernetic desfășurtă de-a lungul mai multor ani, prin care au fost furate scheme de design de arme, informații despre medicamente, software și altele.
Detaliile de contact despre cele două persoane acuzate de spionaj cibernetic încă nu au fost făcute publice, iar Ambasada Chinei în SUA nu a făcut niciun comentariu pe moment.
Inculparea nu a presupus dezvăluirea unor nume explicite de companii, dar arată că Li și Dong au furat mii de GB de informație digitală din computere de pe tot globul, inclusiv din SUA, Marea Britanie, Germania, Australia și Belgia.
În documentul judiciar publicat marți se suține că Li și Dong au acționat drept contractori pentru agenția chineză de securitate (MSS), o structură a Chinei specializată în spionaj, care le-ar fi furnizat hackerilor date despre vulnerabilitățile infrastructurii cibernetice critice, astfel încât țintele să poată fi penetrate, iar informația să poată fi colectată. Printre cei vizați de atacuri s-ar fi numărat chiar și protestatari din Hong Kong.
John Demers, procuror general adjunct al SUA pe probleme de securitate națională, a explicat că ocazional hackerii acționau pe cont propriu – așa s-ar fi întâmplat și când unul dintre ei, Li, ar fi încercat să fure 15.000 de dolari în cryptomonede de la o victimă.