SUA vor declara Antifa organizație teroristă. Administrația Trump susține că mișcarea de extremă-stânga este vinovată pentru violențele de la protestele în memoria lui George Floyd

SUA vor declara Antifa organizație teroristă. Administrația Trump susține că mișcarea de extremă-stânga este vinovată pentru violențele de la protestele în memoria lui George Floyd
foto: Hepta.ro / AdMedia / Andrew Harrer

Președintele Donald Trump a anunțat, duminică, că Statele Unite ale Americii (SUA) vor declara Antifa drept o „organizație teroristă”. Cu puțin timp înainte, la CNN, consilierul pe securitate națională Robert O`Brien acuza mișcarea de extremă-stânga că este în spatele violențelor de la protestele izbucnite după moartea lui George Floyd, bărbatul afro-american care a decedat după ce a fost tratat brutal de un ofițer de poliție.

Oficiali democrați și republicani au acuzat, duminică, grupurile Boogaloo și Antifa ca fiind responsabile pentru episoadele violente de la protestele izbucnite în mai multe orașe mari din SUA, potrivit NBC News.

SUA vor declara Antifa organizație teroristă

„Statele Unite ale Americii vor declara ANTIFA drept o organizație teroristă”, a scris Donald Trump pe Twitter, în aceeași zi.

Mișcarea vine la puțin timp de momentul în care atât Donald Trump, cât și William Barr, procurorul general al SUA, spuneau că organizatorii anti-fasciști și anarhiști sunt vinovați pentru haosul izbucnit în SUA după moartea lui George Floyd. Totuși, alții susțineau că susținătorii dreptei radicale forțează lucrurile spre un astfel de deznodământ al protestelor.

„Asta (n.r. – haosul de la proteste) e controlat de Antifa. Au făcut-o și la Seattle. Au făcut-o în Portland. Au făcut-o și la Berkeley. Este o forță distructivă a radicalismului – nici măcar nu știu dacă vrem să îi numim stângiști. Orice ar fi, ei sunt militanți care vin și ne pârjolesc orașele, dar o vom scoate la capăt”, a afirmat consilierul pe securitate națională Robert O`Brien.

Administrația Trump spune că mișcarea de extremă-stânga este vinovată pentru violențele de la protestele în memoria lui George Floyd

Sintagma Antifa, care vine de la „anti-fascist”, denumește o coalițiede protestatari și activiști de stânga, care se descriu drept anarhiști și caută să confrunte fizic, precum și să doboare tot ceea ce ei consideră ca fiind din zona de dreapta radicală. Donald Trump și administrația sa au criticat de mult acest grup, care și-a făcut resimțită prezența la mai multe proteste desfășurate pe perioada mandatului său.

Robert O`Brien a cerut FBI să se implice în monitorizarea Antifa și să sancționeze membrii grupării.

„Și dacă n-au făcut-o până acum, ne trebuie un plan pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla. Cred că procurorul general deja a luat legătura cu directorul (n.r. – FBI) Wray și cred că președintele (n.r. – Donald Trump) vrea să știe ce a făcut FBI, precum și care sunt planurile lor pentru viitor, și dacă nu cumva nu au făcut nimic cu Antifa”, a declarat el.

Consilierul susține că deșicondamnă „toți extremiștii”, îi arată cu degetul pentru violențele de la proteste pe radicalii de stânga.

„Poate că nu sunt compatibili din punct de vedere ideologic, dar împărtășesc ura pentru guverne, poliție, și folosesc protestele în avantajul lor”, a afirmat și senatorul Marco Rubio, care a explicat, totuși, că violențele de la proteste nu pot fi abordate în paradigma dreapta-stânga.

Reamintim că SUA este marcată de proteste violente, ce au izbcunit odată cu moartea lui George Floyd. Bărbatul afro-american a decedat luni, în Minneapolis, Minnesota, SUA, în custodia autorităților, după ce Derek Chauvin, un ofițer de poliție arestat și acuzat de crimă între timp, l-a imobilizat și s-a așezat cu genunchiul pe gâtul său, stând așa timp de 8 minute și 46 de secunde, deși victima insista că nu poate să respire. El fusese reținut pentru că ar fi folosit bani falși la un magazin local.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`