SUA vor avea un vaccin mai bun și mai repede decât China, susține un expert american

SUA vor avea un vaccin mai bun și mai repede decât China, susține un expert american
Foto: pixabay.com

Statele Unite ale Americii (SUA) vor avea un vaccin „mai bun” decât China și o îl vor crea mult mai repede, susține Scott Gottlieb, fostul comisar al Administrației americane pentru medicamente și alimente, potrivit Politico.

SUA vor avea un vaccin mai bun și mai repede decât China, susține un expert american

Datele despre o eventuală dezvoltare a unui vaccin în China „nu au părut copleșitor de puternice”, a afirmat Gootlieb, la CBS.

„Acele vaccinuri, dacă funcționează, probabil că vor oferi niveluri mai mici de imunitate decât platformele la care lucrează SUA și europenii. Deci cred că vom avea un vaccin mai bun și cred că, probabil, îl vom avea mai rapid, având în vedere unde suntem cu dezvoltarea clinică și primele progrese înregistrate”, este de părere Scott Gottlieb.

Întrebat ce potențiale vaccinuri ale SUA „sunt cele mai promițătoare în prezent”, Gotlieb a invocat unul realizat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, dar a vorbit și despre un altul de la Moderna Therapeutics și Lonza.

„Este vorba despre un număr de producători care fie sunt la același nivel, fie sunt la mică distanță unul de celălalt. Toate arată promițător bazat pe declarațiile publice pe care le-au făcut și dovezile preliminare pe care le-au prezentat”, a adăugat specialistul.

De altfel, președintele american Donald Trump face presiuni pentru ca un vaccin să fie dezvoltat până la sfârșitul anului.

„Aș spune că, probabil, pare mai degrabă un lucru pentru 2021, dacă vorbim despre un vaccin valabil într-o cantitate suficientă pentru a fi oferit în masă populației”, spunea Gottlieb, la începutul lunii.

Relațiile dintre SUA și China, tot mai tensionate

Comparația vine într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt tot mai tensionate. Cea mai recentă evoluție a schimbului de replici a avut Beijingul îl rol de protagonist, în condițiile în care a acuzat Washingtonul că răspândește „conspirații și minciuni” despre coronavirus. La rândul său, administrația Trump acuzase partea chineză atât pentru proasta gestiune a crizei COVID-19, cât și pentru originile SARS-CoV-2.

„Pe lângă devastarea cauzată de noul coronavirus, mai există și un virus politic care se răspândește în SUA. Acest virus politic este folosirea oricărei oportunități pentru atacarea și pătarea Chinei. Anumiți politicieni neglijează complet elemente de bază și au fabricat prea multe minciuni, atacând China, și au orchestrat prea multe conspirații”, a afirmat ministrul chinez al afacerilo externe, care afăcut apel la cooperare între SUA și China, în lupta cu pandemia de COVID-19.

„Atât noi, cât și ei purtăm o responsabilitate majoră pentru pacea globală și dezvoltare. China și Statele Unite au de câștigat din cooperare, și de pierdut din confruntare”, mai susține Wang Yi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`