SUA vor ca armamentul sovietic din Europa de Est să fie înlocuit cu cel american: Scopul este limitarea dependenței de Rusia și China
SUA relansează, cu anumite schimbări, programul dezvoltat pentru țările fostului Pact de la Varșovia, într-o încercare de a limita influența Kremlinului prin vanzarea de arme, dar și de a reduce exportul de arme chinezești, potrivit defenseromania.ro.
European Recapitalization Incentive Program își propune să ajute statele din Europa răsăriteană să achiziționeze arme americane. În cadrul programului, Departamentul de Stat va lucra îndeaproape cu Pentagonul, informează Pagina de Rusia care citează Business Insider.
„Scopul este să-i ajutăm pe partenerii noștri să iasă din lanțul rusesc de aprovizionare și logistică, fapt care a permis companiilor și personalului din Rusia să aibă acces la bazele militare ale aliaților NATO sau la bazele partenerilor noștri militari”, arată oficialii Departamentului de Stat.
Țările care doresc să profite de propunerea SUA nu doar că vor promite să nu mai cumpere arme rusești și chineze, dar, de asemenea, vor trebui să scape de vechile arsenale și să cumpere arme noi americane. Asta înseamnă că țările interesate își vor actualiza arsenalele pentru a spori capacitățile militare. Unele țări partenere încă folosesc arme vechi de producție sovietică, scrie publicația.
Pentagonul a inclus deja, încă de anul trecut, șase țări în acest program: Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord, Slovacia și Grecia. În acest sens, SUA au alocat 190 de milioane de dolari.
În orice caz, dacă programul va fi o reușită, americanii vor extinde inițiativa dincolo de Europa de Est, încercând să ajute și alte țări să-și reducă dependența de Rusia și China.