SUA va trimite peste 200 de tone de ajutoare umanitare în Venezuela

SUA va trimite peste 200 de tone de ajutoare umanitare în Venezuela
foto: Hepta.ro / Sputnik / Marco Bello

Aeronavele militare americane sunt așteptate să livreze peste 200 de tone de ajutor umanitar la granița dintre Venezuela și Columbia, cel mai probabil sâmbătă, potrivit Reuters.

Publicația a primit această informație de la un oficial, care a explicat, sub anonimat, că Departamentul de Stat din SUA plănuia să facă anunțul public vineri, dar a refuzat să ofere și alte detalii. Instituția nu a vrut să facă niciun comentariu pe această temă, cel puțin pentru moment.

Delegatul special pentru Venezuela afirma, săptămâna trecută, că trimiterea ajutorului umanitar va fi coordonată cu opoziția de la Caracas, dar că acesta nu va fi băgat cu forța în țară. La acea vreme, SUA trimitea un convoi asemănător la granița dintre Venezuela și Columbia, dar președintele Maduro refuza să-l primească în țară.

Situația rămâne una tulbure în Venezuela. O țară bogată în resurse petroliere, dar foarte măcinată de probleme economice, în care liderul autoritar Maduro și președintele autoproclamat Guaido se luptă pentru putere, demarcând două tabere cu implicații globale.

Majoritatea statelor din comunitatea euroatlantică, printre care și România, și-au anunțat sprijinul pentru Juan Guaido, liderul opoziției, făcând diverse eforturi, la mai multe niveluri, pentru a-l îndepărta pe Nicolas Maduro de la putere.

De partea cealaltă, marii creditori ai Guvernului Maduro, Rusia și China, îl susțin pe președintele învestit la 10 ianuarie. Ba mai mult, sprijinul oferit de Putin a primit deja recunoștința publică a lui Maduro, în timp ce China a ales un limbaj mai temperat și a îndemnat la dialog. Iranul și Turcia s-au alăturat și ele taberei pro-Maduro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`