Urme ale virusului H5N1 au fost detectate în SUA, în lapte de vacă pasteurizat. Autoritățile sanitare americane au afirmat, totuși, că e puţin probabil ca probele să prezinte vreun risc pentru sănătatea umană.
Gripa aviară a fost deja detectată în laptele crud, al cărui consum de mult timp nu mai e recomandat de autorităţi.
Particule virale de H5N1 au fost descoperite în „laptele provenit de la animalele afectate, în sistemul de procesare şi pe rafturi”, a anunţat Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA), într-un comunicat citat de AFP.
Totuși, FDA precizează că dacă un virus e detectat în laptele crud, „în general pasteurizarea elimină agenţii patogeni la un nivel care nu prezintă un risc pentru sănătate”.
„Analize suplimentare sunt în curs pe laptele de pe rafturile magazinelor din toată țara”, a mai transmis FDA.
Recent, gripă aviară A (H5N1) s-a răspândit în turmele de vaci şi a infectat o persoană, care a prezentat simptome ușoare.
H5N1 a ucis milioane de păsări de curte, dar vacile infectate nu s-au îmbolnăvit grav.