Statele Unite vor desfășura un distrugător de rachete ghidate și avioane de luptă de ultimă generație pentru a ajuta la apărarea Emiratelor Arabe Unite după o serie de atacuri cu rachete ale rebelilor din Yemen, a anunțat miercuri un comunicat al SUA.
Desfășurarea, pentru a „asista Emiratele Arabe Unite împotriva amenințării actuale”, urmează unui apel telefonic între secretarul american al apărării Lloyd Austin și prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, a declarat ambasada SUA în Emiratele Arabe Unite, scrie timesofisrael.
Emiratele Arabe Unite, parte a coaliției conduse de Arabia Saudită care luptă împotriva rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au suferit luni al treilea atac cu rachete în săptămâni consecutive.
Distrugatorul cu rachete ghidate USS Cole va colabora cu Marina Emiratelor Arabe Unite și va efectua o escală în port în Abu Dhabi, se arată în comunicat, în timp ce SUA vor desfășura și avioane de luptă de generația a cincea.
Alte acțiuni includ „continuarea furnizării de informații de avertizare timpurie”, a adăugat acesta.
Atacurile rebelilor au deschis un nou front în războiul de șapte ani din Yemen, care a ucis sute de mii, direct sau indirect, și a strămutat milioane.
Rebelii houthi au început să atace interesele Emiratelor Arabe Unite după o serie de înfrângeri în Yemen, provocate de miliția Brigăziilor Giganților antrenate de Emiratele Arabe Unite.
La începutul lunii ianuarie, rebelii au confiscat o navă sub pavilionul Emiratelor Arabe Unite în Marea Roșie, spunând că transporta arme – o afirmație respinsă de Emirate.
Războiul civil din Yemen a început în 2014, când houthii au capturat Sanaa, ceea ce a determinat forțele conduse de Arabia Saudită să intervină pentru a susține guvernul în anul următor.
Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari cumpărători de arme din lume, au anunțat o retragere din Yemen în 2019, dar rămân un jucător influent.
Conflictul măcinat a lăsat milioane de oameni în pragul foametei, potrivit ONU, care a numit-o cea mai gravă criză umanitară din lume.
Rebelii Houthi, un grup susținut de Iran care controlează părți din Yemen, au revendicat atacul în care trei muncitori din India și Pakistan au fost uciși. Din 2015, ei luptă cu o coaliție condusă de Arabia Saudită, și din care fac parte și EAU, coaliție care a invadat Yemenul tocmai pentru a distruge acest grup.
Atacul a declanșat o reacție în forță – rachete lansate de Arabia Saudită și EAU asupra Yemenului. Mulți civili au fost uciși. Cel mai sângeros dintre atacuri a distrus o închisoare din Sanaa, capitala țării. Organizația Medici fără Frontiere a transmis că au fost uciși cel puțin 82 de oameni. Un alt atac a lăsat Yemenul fără internet patru zile.
Atacurile grupării Houthi au devenit ceva obișnuit în Arabia Saudită, care interceptează rachete și drone aproape în fiecare săptămână. În schimb, a fost pentru prima dată când rebelii au reușit să atace cu succes Emiratele Arabe Unite. E, susține The Economist, o reacție de furie a acestora în contextul în care pierd teren în Yemen. EAU sunt astfel puse în fața unei alegeri dificile: să se retragă și să permită rebelilor să captureze un oraș important din Yemen sau să riște în continuare un atac asupra lor, care să le afecteze cu adevărat economia.