SUA spune că nu va permite Rusiei să folosească Siria drept „monedă de schimb” în contextul războiului din Ucraina

SUA spune că nu va permite Rusiei să folosească Siria drept „monedă de schimb” în contextul războiului din Ucraina
Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Michael Brochstein

Reprezentanta permanentă a SUA la ONU a declarat, joi, că intenționează să aibă o întrevedere cu omologul său rus pentru a demara discuțiile despre ajutoarele care intră în Siria din Turcia, dar că nu va lăsa Moscova să folosească această chestiune ca „monedă de schimb” în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a avut puține interacțiuni cu ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, în afara reuniunilor pe care le-au avut cei 15 membri ai Consiliului de Securitate după momentul 24 februarie, când Moscova lansa o invazie pe scară largă în Ucraina.

„De când cu Ucraina nu am avut întâlniri regulate, dar este în intenția mea – când revin la New York – să mă întâlnesc cu el pe chestiunea Siriei”, le-a spus ea reporterilor în timp ce revenea în SUA din Turcia, acolo unde a efectuat o vizită la frontiera turco-siriană pentru a evalua îndelungata operațiune umanitară.

SUA spune că nu va permite Rusiei să folosească Siria drept „monedă de schimb”

Mandatul prin care Consiliul de Securitate a permis livrările transfrontaliere urmează să expire pe 10 iulie, însă Rusia, un aliat al regimului sirian, a semnalat că nu dorește înnoirea operațiunii și susține că ea încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei și că următoarele ajutoare ar trebui livrate din interiorul țării.

Relațiile deja încordate dintre SUA și Rusia s-au înrăutățit în ultimele luni. Washingtonul a răspuns invaziei ruse cu sancțiuni unilaterale aspre și sprijină Ucraina cu livrări semnificative de armament.

„Nu vom permite ca situația din Ucraina sau situația din Siria să fie folosite ca monede de schimb cu rușii”, a avertizat Thomas-Greenfield, înaintea negocierilor din Consiliul de Securitate pe problema operațiunii de ajutor care vizează Siria.

Pentru a fi adoptată, o rezoluție a Consiliului de Securitate are nevoie de nouă voturi „pentru” și trebuie să nu fie blocată prin veto de Rusia, China, SUA, Franța sau Marea Britanie. În ultimul deceniu, organismul a fost destul de divizat pe chestiunea siriană – Moscova a blocat prin veto multe rezoluții în acest sens, fiind sprijinită de multe ori de Beijing.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`