SUA spun că au ajutat Israelul să doboare rachetele Iranului. Președintele Biden a spus că „susține necondiționat” Israelul după atac.

SUA spun că au ajutat Israelul să doboare rachetele Iranului. Președintele Biden a spus că „susține necondiționat” Israelul după atac.
Preşedintele american Joe Biden. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Ken Cedeno - Pool via CNP

Statele Unite au tras aproximativ o duzină de interceptoare în barajul de marți cu rachete balistice iraniene lansate asupra Israelului, spune Pentagonul. Președintele american Joe Biden a spus că SUA au ajutat „activ” la apărarea Israelului. El a spus că și-a petrecut dimineața la Casa Albă pentru gestionarea problemelor grave de securitate națională.

180 de rachete au fost trase asupra Israelului

Armata israeliană a spus că aproximativ 180 de rachete au fost trase asupra Israelului, dintre care majoritatea au fost interceptate.
Președintele iranian Masoud Pezeshkian a apărat atacul, numindu-l un răspuns „decisiv” „în apărarea intereselor și cetățenilor iranieni”.

Într-o conferință de presă de marți a Pentagonului, generalul-major Patrick Ryder a declarat că două distrugătoare ale marinei americane au tras cu interceptoare asupra rachetelor iraniene.

Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete către Israel, a declarat armata israeliană. Acest lucru face ca atacul să fie puțin mai puternic decât cel din aprilie, atunci când Teheranul a lansat aproximativ 110 rachete balistice și 30 de rachete de croazieră spre Israel.

Președintele Biden a spus că SUA „susține necondiționat” Israelul după atac

„Astăzi, la comanda mea, armata Statelor Unite a sprijinit activ apărarea Israelului și încă evaluăm impactul”, a spus el. „Dar în baza a ceea ce știm acum, atacul pare să fi fost respins și ineficient. Și aceasta este o dovadă a capacității militare israeliene și a armatei SUA”.

Întrebat de reporteri care va fi răspunsul față de Iran, Biden a spus: „Subiectul se discută chiar acum. Rămâne de văzut”.
El a spus că va vorbi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și că mesajul său „va depinde de ceea ce concluzionăm că este necesar”.

Regiunea se află acum într-un nou moment de escaladare, tocmai în scenariul pe care Biden a petrecut luni de zile încercând să îl evite – încercând să stopeze războiul din Gaza care a cuprins restul regiunii, menținând în același timp o aprovizionare aproape continuă de arme către Israel.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, a descris atacul Iranului drept o „escaladare semnificativă”.

Iranul a avertizat împotriva oricărei intervenții militare directe în sprijinul Israelului

El le-a spus reporterilor: „Am clarificat că vor exista consecințe, consecințe grave, pentru acest atac și vom colabora cu Israelul”.
Sullivan nu a precizat care ar putea fi aceste consecințe, dar nu a mai cerut Israelului să se abțină de la un posibil răspuns, așa cum au făcut SUA după atacul din aprilie al Iranului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washington a încercat să folosească atât descurajarea, cât și diplomația pentru a detensiona regiunea.

Forțele armate iraniene au avertizat împotriva oricărei intervenții militare directe în sprijinul Israelului.
Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a declarat că atacurile au fost ca răspuns la uciderea de către Israel a unui comandant de top IRGC și a liderilor milițiilor susținute de Iran din regiune.

Acesta a menționat uciderea șefului Hezbollah Hassan Nasrallah și a comandantului IRGC, Abbas Nilforoshan, în Liban, weekendul trecut.
De asemenea, s-a referit la uciderea liderului politic Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, în iulie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`