Statele Unite şi Marea Britanie şi-au confirmat intenţia de a aduce nave de război şi forţe aeriene în apropiere de Libia, pentru a interveni la îndepărtarea liderului libian Muammar Gaddafi de la putere.
Forțe susținătoare ale lui Gaddafi s-au adunat, marți, în vestul țării, cetățenii temându-se că acestea pregătesc un atac pentru a prelua controlul oraşului Nalut, aflat la 60 de km de graniţa cu Tunisia, în vestul Libiei.
Statele Unite şi alte guverne străine au discutat, luni, posibilele măsuri de intervenție în Libia. Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a declarat că Gaddafi, care este „rupt de realitate”, şi-a „măcelărit propriul popor” şi este incapabil de a-şi conduce ţara.
Rice a adăugat că, în prezent, Statele Unite negociază cu partenerii NATO și alți aliați în privința opțiunilor militare. Guvernul american a pus sechestru pe bunuri în valoare de 30 de miliarde dolari, aparținând liderului libian și familiei acestuia.
Premierul britanic David Cameron a declarat că guvernul va încerca să impună o interdicție aeriană în Libia pentru a proteja cetățenii de posibilele atacuri din partea susținătorilor lui Gaddafi.
Gaddafi: Poporul şi-ar da viaţa pentru mine
Liderul libian a respins apelurile făcute de populație, care îi cere să demisioneze, refuzând să recunoască amploarea protestelor împotriva regimului său. Manifestanții au preluat controlul asupra estului țării, precum și asupra capitalei.
„Poporul mă iubeşte. Şi-ar da viaţa pentru a mă proteja”, a declarat luni liderul libian pentru postul BBC, citat de Reuters.
Gaddafi a negat intenţia de a folosi forţele militare aeriene pentru a-i ataca pe protestatari, susţinând că avioanele au bombardat numai site-uri militare şi depozite de muniţie. De asemenea, el a negat existenţa manifestaţiilor de protest, declarând că tinerii au fost drogaţi de organizația teroristă Al-Qaida şi apoi îndemnaţi să iasă în stradă, însă forţelor militare libiene li s-a dar ordinul de a nu deschide focul asupra lor.
În timpul unui interviu acordat unui jurnalist la un restaurant din Tripoli, Muammar Gaddafi, în vârstă de 68 de ani, a părut destins și chiar a râs la unele afirmații.
Graniţa vestică a Libiei, închisă
Pe măsură ce protestele continuă, reporterilor le este tot mai greu să înainteze. Jurnaliştii aflaţi în Tunisia, la graniţa cu Libia, au declarat că forţe armate libiene au apărut luni după-amiază, anunţând închiderea graniţelor.
Un locuitor din Nalut a declarat pentru Reuters: „Au înconjurat regiunea din apropierea graniţei cu Tunisia… Au venit cu arme automate, urcate pe tancuri şi zeci de oameni sunt înarmaţi. Au spus că au venit să-i potolească pe bătăuşi . Dar oamenii din Nalut nu cred acest lucru. Toată lumea este în alertă în cazul unui posibil atac din partea forţelor care vor să preia controlul oraşului”.
Experţii se aşteaptă ca rebelii să pună stăpânire pe Capitală şi să îl ucidă ori să îl captureze pe Muammar Gaddafi, despre care se crede că ar dispune de forţa armată pentru a declanșa un război civil.