SUA și-a retras la sol bombardierele nucleare. US Air Force nu transmis cât timp vor fi reținute pentru mentenanță

SUA și-a retras la sol bombardierele nucleare. US Air Force nu transmis cât timp vor fi reținute pentru mentenanță

U.S. Air Force ( Forțele Aeriene ale SUA) și-au reatras la sol flota de bombardiere B-2 Spirit după ce unul dintre avioane a fost avariat în timpul unei aterizări de urgență care a avut loc, pe 10 decembrie, la Baza Aeriană Whiteman din Missouri.

Astfel, cele de 20 de bombardiere B-2 Spirit din flota strategică a U.S. Air Force a fost consemnată la sol începând cu 16 decembrie pentru ca oficialii să le poată inspecta în vederea depistării unor probleme tehnice, anunță MilitaryTimes.

Aeronavele militare B-2 sunt concepute pentru a evita sistemele de apărare aeriană inamică și pot zbura aproximativ 6.000 de mile fără a fi realimentare. Acestea se află în dotarea Forțele Aeriene ale SUA încă din 1993 – menționează Defense Romania.

Oficialii americani nu au precizat cât timp vor sta la sol bombardierele amintite

S-au anulat, în context, toate zborurile planificate ale B-2 de la Rose Parade și Rose Bowl Game, de pe 2 ianuarie, în Pasadena, California.

„Preocuparea noastră nr. 1 este siguranța și securitatea personalului și a flotei noastre”, a transmis colonelul Daniel Diehl, comandantul escadrilei 509th Bomb Wing, care pilotează B-2 – conform surselor citate.

Flota de B-2 este la Baza Aeriană Whiteman iar escadrila de bombardament 509th Bomb Wing și 131st Bomb Wing – din cadrul Gărzii Naționale Aeriene – pot desfăşura, din această locație, misiuni pe tot globul.

Pe 10 decembrie, unul dintre bombardierele escadrilei 509BW a suferit o defecțiune în timpul zborului

Aeronava militară a fost forțată să efectueze o aterizare de urgență pe singura pistă a bazei Whiteman; un incendiu a izbucnit atunci la bordul bombardierului B-2, după aterizare, provocând daune majore.

La momentul precizat, piloţii nu au fost răniți iar incidentul a fost atribuit unei „defecțiuni în zbor” –  în timpul unui antrenament de rutină. Purtătorii de cuvânt ai Escadrilei 509 nu au răspuns imediat la o solicitare venită din parte presei pentru a oferii informații suplimentare.

Este a doua consemnare la sol a flotei de bombardiere B-2 în mai puțin de un an

În septembrie 2021, un alt B-2 Spirit a derapat de pe pistă în timpul unei aterizări de urgență, provocând pagube estimate la 10,1 milioane de dolari; ancheta a stabilit că piloţii pot fi absolviţi de orice de vină în acel incident, de vină fiind arcurile vechi care au provocat ruperea trenului de aterizare al aeronavei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`