SUA se tem că un atac nuclear rusesc va fi depistat prea târziu
Un atac nuclear lansat de Rusia în Ucraina ar putea fi depistat prea târziu, consideră oficialii SUA, care se tem că eșecurile înregistrate de forțele armate ale Rusiei ar putea să îl determine pe Vladimir Putin să decidă o escaladare a conflictului, scrie Politico.
SUA se tem că inițierea unui atac nuclear al Rusiei ar putea fi greu detectat
Agențiile de informații americane și aliate și-au intensificat eforturile de a detecta orice manevre militare sau comunicații rusești care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea unor arme nucleare.
Majoritatea avioanelor și lansatoarelor de rachete din dotarea forțelor armate rusești pot lansa și arme nucleare tactice, de dimensiuni mai mici.
Aceste tipuri de arme nucleare au fost proiectate pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de rachetele balistice intercontinentale care lasă indicii specifice când unitățile lor sunt puse în alertă sau mobilizate pentru antrenamente.
Armata rusă a pierdut complet inițiativa în Ucraina ca urmare a prăbușirii frontului din Harkov și a evoluțiilor din celelalte regiuni. Vladimir Putin ar putea apela în disperare de cauză la arme de distrugere în masă.
Serviciile de informații din SUA și alte state membre ale NATO acordă mai multă atenție și enclavei rusești din Kaliningrad unde ministerul rus al Apărării a instalat atât rachete hipersonice, cât și sisteme de arme cu capacitate duală – ce pot folosi muniții convenționale sau nucleare.
Câte arme nucleare are Rusia la dispoziție
Toate cifrele referitoare la armele nucleare sunt estimări, dar, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare – dispozitivele care declanșează o explozie nucleară -, deși această cifră include aproximativ 1.500 de focoase care sunt retrase și urmează să fie dezmembrate.
Din cele aproximativ 4.500 rămase, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice, sau rachete, care pot fi țintite la distanțe mari. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear.
Chiar și cel mai mic focos nuclear poate provoca pierderi uriașe de vieți omenești și consecințe de durată, sursă foto: captură YT
Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puțin distructive, destinate utilizării pe distanțe scurte pe câmpurile de luptă sau pe mare.
Experții estimează că aproximativ 1.500 de focoase rusești sunt în prezent „desfășurate”, adică amplasate în baze de rachete și bombardiere sau pe submarine pe mare.