SUA: Rusia și China profită de criza coronavirus pentru promovarea propriilor interese în Europa

Publicat: 04 05. 2020, 11:52
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Lisa Ferdinando/Dod

Rusia și China profită de criza coronavirus pentru promovarea propriilor interese în Europa, a afirmat Mark Esper, Secretarul Apărării din SUA, luni, când a descris drept maligne eforturile Beijingului de a împinge în față echipamentele Huawei, relatează Reuters.

SUA, noi acuzații către China și Rusia în plină criză coronavirus

„(n.r. – Statele Unite ale Americii) sunt conștiente că unele (n.r. – țări) vor încerca să folosească pandemia ca o metodă de a investi în industria critică și infrastructură, cu efect asupra securității pe termen lung. Potențialii oponenți vor încerca, aproape sigur, să își promoveze interesele pentru a crea diviziuni în NATO și Europa. Huawei și 5G sunt un exemplu important al acestei activități maligne desfășurate de China”, a declarat Mark Esper, în cotidianul La Stampa, când a fost întrebat dacă Rusia și China încearcă să-și mărească influența prin trimiterea ajutorului către Italia.

Șeful Pentagonului a făcut această declarație într-un moment în care oficialii SUA acuză China pentru originile coronavirusului. Mike Pompeo, șeful diplomației americane, afirma pentru Sunday Washington că există dovezi potrivit cărora boala infecțioasă ar fi apărut dintr-un laborator chinez – o acuzație pe care Beijingul o neagă ferm.

Atât China, cât și Rusia au oferit sprijin Italiei, trimițând doctori, echipamente medicale și măști de protecție sanitară în prima țară europeană afectată puternic de efectele pandemiei de COVID-19.

SUA au avertizat de mult timp țările partenere și au cerut boicotarea Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, în dezvoltarea rețelelor de ultimă generație 5G, și-au cerut să le analizeze atent și pe cele de la o altă firmă chineză, ZTE. Washingtonul susține că mijloacele tehnice ar putea fi folosite de către China pentru operațiuni de spionaj. Totuși, și Huawei, și ZTE neagă acuzațiile și au explicat că echipamentele lor nu reprezintă un risc de securitate.

„Dependența de furnizorii chinezi ar putea face sistemele cruciale vulnerabile la întreruperi, manipulări și spionaj. Ea ar putea aduce riscuri pentru capacitatea noastră de a comunica și de a împărtăși informații”, mai spune Esper.

Asistența Rusiei, care a presupus și trimiterea de medici militari, a atras atenția asupra reacției inițiale pe care a avut-o UE față de Italia, astfel că diplomații și oficialii europeni, dar și NATO au interpretat gestul Moscovei drept o mișcare geopolitică.