Statele Unite pun presiune pe Turcia: Să renunțe la activarea rachetelor turcești pentru a scăpa de sancțiunile economice

Statele Unite pun presiune pe Turcia: Să renunțe la activarea rachetelor turcești pentru a scăpa de sancțiunile economice
Foto: Hepta

Un responsabil al diplomației americane a solicitat expres, vineri, Turcia să renunțe la activarea rachetelor rusești S-400 pentru ca astfel să fie scutită de sancțiunile economice, informează Reuters.

Această solicitare vine în contextul în care Turcia a sfidat în repetate rânduri NATO, fie prin apropierea de Rusia sau, mai recent, prin incursiunea în nordul Siriei și atacarea luptătorilor kurzi care au fost în prima linie a operațiunilor împotriva jihadiștilor din Statul Islamic.

În încercarea de a îmbunătăți relații cu Turcia pentru ca aliatul strategic din NATO să nu cadă în plasa Rusiei, Statele Unite au făcut recent mai multe concesii precum decizia prin care preşedintele Donald Trump a ridicat miercuri sancţiunilor impuse împotriva a trei responsabili turci după incursiunea militară a Turciei în nordul Siriei.

Însă Turcia rămâne ameninţată de sancţiuni suplimentare americane din cauza achiziţiei rachetelor ruseşti S-400, despre care Washingtonul afirmă cu sunt incompatibile cu cele ale NATO şi că, în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia, aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american F-35. Din acest motiv SUA au oprit livrările acestui aparat către Turcia şi au exclus această ţară din programul său de producţie.

Pentru a evita astfel de sancţiuni există totuşi o cale de a convinge Turcia, afirmă un responsabil al Departamentului de Stat american, ce s-a exprimat sub protecţia anonimatului. ”Fie dezactivând (sistemele S-400), fie trimiţându-le înapoi, fie distrugându-le, oricare dintre acestea”, afirmă el. ”Probabil că la Ankara există oameni raţionali care vor spune, în sfârşit, mai bine nu le activăm”, indică sursa citată.

Turcia a primit în luna iulie primele sisteme S-400 din contractul a cărui valoare totală este de circa 2,5 miliarde de dolari. Primele rachete de acest fel ar urma să devină operaţionale în primăvara anului viitor, odată ce militarii ruşi vor fi instruiţi pentru folosirea lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)