SUA presează Turcia să renunțe la obiecțiile privind aderarea Suediei la NATO

SUA presează Turcia să renunțe la obiecțiile privind aderarea Suediei la NATO
Foto: Hepta - DPA Images / AA/ABACA

Șeful NATO și-a exprimat marți un optimism prudent în ceea ce privește aderarea Suediei în alianță, în timp ce Statele Unite au făcut presiuni asupra Turciei să renunțe la obiecții, la două zile după ce președintele Tayyip Recep Erdogan a obținut realegerea.

Anul trecut, Suedia și Finlanda au renunțat la decenii de ezitare și au solicitat oficial să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, care a căutat fără succes să intre în alianța ai cărei membri promit să se apere reciproc, scrie France24.

Dar deciziile trebuie să fie unanime, iar Turcia și-a folosit pârghia pentru a face presiuni asupra celor două țări cu privire la prezența militanților kurzi, lăsând Finlanda să adere la NATO în aprilie, dar blocând în continuare Suedia.

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că este „la îndemână” ca Suedia să se alăture la timp pentru summitul NATO din 11-12 iulie din capitala Lituaniei, Vilnius.

„Nu există garanții, dar este absolut posibil să se ajungă la o soluție și să se permită decizia privind aderarea deplină a Suediei până atunci”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Oslo în ajunul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO pentru pregătirea summit-ului

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat în vizită în Suedia în drum spre Oslo, a declarat că guvernul suedez a abordat preocupările Turciei. „Acum este momentul să finalizăm aderarea Suediei”, a declarat Blinken într-o conferință de presă cu premierul Ulf Kristersson în orașul Lulea, din nordul Suediei.

„Îndemnăm atât Turcia, cât și Ungaria – care, de asemenea, nu a ratificat încă – să ratifice aderarea cât mai repede posibil”, a spus Blinken.

„Nu există niciun motiv pentru mai mult timp. Suedia este gata acum”. Blinken a spus că Statele Unite doresc ca procesul să fie „finalizat în săptămânile următoare”, dar nu a spus dacă este sigur că va fi finalizat până la summit.

Erdogan, liderul Turciei timp de două decenii, a câștigat duminică încă un mandat de cinci ani, după o campanie în care a promis că va face față Occidentului.

El a acuzat Suedia, cu politicile sale generoase de azil, că este un refugiu pentru „terorişti”, în special membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este scos în afara legii de Ankara. În ciuda speranțelor crescânde de aderare, Suedia a atras din nou furia Turciei marți, deoarece Turcia a deplâns un protest „inacceptabil” al activiștilor din Suedia care vizează Ankara.

Comitetul pro-kurd Rojava din Suedia a postat luni un videoclip anti-Erdogan pe rețelele de socializare care arată un steag PKK proiectat în parlamentul suedez, cea mai recentă dintre mai multe provocări similare ale grupului.

Stoltenberg a spus că este în „contact constant” cu autoritățile turce pentru a încerca să îndepărteze obstacolele finale în calea aderării Suediei. Blinken a minimizat orice legătură între apartenența Suediei și o potențială vânzare a SUA de avioane de luptă F-16 către Turcia, deși președintele Joe Biden a părut să creeze o legătură în observațiile adresate reporterilor după un apel de felicitare către Erdogan.

„Acestea sunt probleme distincte. Ambele, totuși, sunt vitale în opinia noastră pentru securitatea europeană”, a spus Blinken. La începutul acestui an, administrația Biden și-a indicat sprijinul pentru un pachet F-16 de 20 de miliarde de dolari pentru Turcia, care include 40 de avioane noi și modernizări la 79 de avioane existente. Dar Congresul pare să blocheze vânzarea, Bob Menendez, puternicul președinte al Comisiei de Relații Externe a Senatului, exprimând alarma că Erdogan va folosi avioanele de război avansate pentru a intimida sau chiar ataca Grecia, aliată NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`