Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA, a presat din nou China, miercuri, să ofere acces în interiorul laboratoarelor de virologie din Wuhan, explicând că lumea trebuie să înțeleagă cum a izbucnit pandemia de COVID-19 acolo, precum și că regimul de la Beijing are obligația de a fi transparent, relatează Reuters.
Legăturile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat semnificativ după izbucnirea crizei COVID-19, care a ucis deja circa 220.000 de oameni din toată lumea. Coronavirusul SARS-CoV-2 a apărut în orașul chinez Wuhan, în finalul anului 2019.
Administrațiile de la Washington și Beijing au fost protagonistele unui schimb acid de replici și insulte cu privire la gestionarea pandemiei, iar Mike Pompeo afirma, săptămâna trecută, că SUA „cred cu tărie” că autoritățile din China au eșuat în a raporta timpuriu izbucnirea crizei sanitare, dar și că au încercat să mușamalizeze cât de periculoasă este boala respiratorie cauzată de acest virus.
„Încă nu am primit acces, lumea încă n-a primit acces la WIV (n.r. – Institutul de Virologie din Wuhan). Nu știm cu precizie de unde a pornit acest virus”, a afirmat Mike Pompeo, într-o conferință de presă susținută la Departamentul american de Stat, adăugând că îngrijorările SUA legate de securitatea laboratoarelor chineze încă persistă.
„Înăuntrul Chinei, astăzi, există mai multe laboratoare care continuă să își desfășoare munca, credem, pe patogeni contagioși, și nu știm dacă operează la un nivel de securitate care să prevină o nouă situație de acest gen”, a explicat șeful diplomației americane.
„Partidul Comunist Chinez ne spune că dorește să fie partenerul nostru… Există mereu o obligație a unui partener de încredere să împărtășească astfel de informații”, a continuat el.
Președintele Donald Trump preciza, în 15 aprilie, că guvernul american investighează dacă virusul SARS-CoV-2 a apărut într-un laborator din Wuhan, orașul în care erau raportate primele îmbolnăviri. Totuși, într-o declarație pentru Reuters, șeful laboratorului susține că acuzațiile nu se bazează pe niciun fapt real.
Un editorial din Washington Post susținea, în luna curentă, că Departamentul de Stat al SUA avertizase încă din 2018, pe linie diplomatică, cu privire la slăbiciunile și vulnerabilitățile de siguranță și management pe care le are un laborator din Wuhan.
Chiar și așa, mulți oameni de știință sunt de părere că noul coronavirus a apărut de la animale, cu liliecii și pangolinii desemnați drept potențiale specii-gazdă.
Yuan Zhiming, director la Institutul de Virologie din Wuhan, a respins și teoriile potrivit cărora laboratorul ar fi scăpat virusul de sub control, din greșeală, după ce l-a recoltat de la lilieci pentru cercetare.