SUA, „pregătită să discute” propunerile Rusiei în materie de securitate, chiar dacă unele sunt „inacceptabile”
Vineri, Statele Unite s-au declarat pregătite să discute propunerile Rusiei ce au ca scop să limiteze drastic influența Statelor Unite și NATO, arată AFP și Reuters, citate de către Agerpres.
Americanii, gata să discute cu Federația Rusă
Oficialitățile americane s-au declarat pregătite să negocieze cu Rusia, chiar dacă ”documentele (cu propunerile formulate de Moscova) cuprind unele lucruri despre care ruşii ştiu că sunt inacceptabile”.
De asemenea, s-a transmis că Washingtonul va răspunde Moscovei în cursul săptămânii viitoare, după ce se va consulta cu aliații europeni.
Unele dintre propunerile Rusiei au în vedere relațiile NATO, altele au legătură cu cele 57 de state membre ale OSCE, în special Ucraina și Georgia, iar un set de propuneri au în vedere chestiunile referitoare la dezarmare, discutate în mod curent la nivel bilateral între Washington şi Moscova
„Reflectăm aşadar la modul de a face acest lucru în aşa fel încât statele vizate să fie la masa negocierilor, iar când vorbim despre securitatea europeană toţi cei care au interese aici să participe. Vom avea, presupun, şi o listă cu subiecte de preocupare cu privire la poziţia şi comportamentul Rusiei, pe care le vom aduce la masa negocierilor”, a subliniat un oficial american.
Lista propunerilor oferită de către Rusia
Conform agenției de presă RIA, principalele puncte ale Rusiei sunt:
- Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.
- Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.
- Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
- Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte.
- Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.
- Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.
- Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.
- Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă