SUA, Olanda, Australia, Germania denunţă atitudinea Rusiei în cazul prăbuşirii avionului malaezian

Publicat: 20 07. 2014, 15:20

Mai multe state fac apel la Rusia să faciliteze accesul în estul Ucrainei, la locul prăbuşirii avionului malaezian. SUA, Olanda, Australia şi Germania susţin că situaţia este inadmisibilă. Locul nu a fost securizat, iar unele corpuri neînsufleţite şi fragmente ale fuselajului au fost mutate. În cazul în care accesul nu va fi permis, premierul britanic David Cameron avertizează  că Occidentul trebuie să schimbe total abordarea faţă de Rusia. Separatiştii proruşi au garantat că vor asigura protecţia inspectorilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului, dacă autorităţile de la Kiev acceptă un armistiţiu.

Comunitatea internaţională este indignată că ancheta este îngreunată. Olanda, Australia şi Germania condamnă atitudinea Rusiei în urma tragediei aviatice din regiunea Doneţk şi îi cer acesteia să uşureze accesul la locul prăbuşirii aeronavei, anunţă jurnaliştii de la CNN.

Aceeaşi cerere a venit şi din partea Statelor Unite, care au catalogat drept inadmisibilă situaţia din estul Ucrainei.

„Locul nu a fost securizat şi există informaţii că unele corpuri au fost mutate, la fel şi fragmente ale fuselajului”, a transmis Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al S.U.A.

Şi premierul britanic, David Cameron, l-a somat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să permită accesul la locul tragediei. În caz contrar, Occidentul îşi va schimba abordarea faţă de Rusia, a adăugat oficialul.

La rândul său, premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut lui Putin să-şi asume responsabilitatea pentru insurgenţii susţinuţi de Moscova.

Reproşuri dure au venit şi din partea autorităţilor malaeziene.

„Există indicii că probe vitale nu au fost conservate, au fost alterate, pentru a împiedica ancheta”, a spus ministrul malezian al Transporturilor, Liow Tiong Lai.

Acuzaţiile sunt susţinute de oficialii de la Kiev. Mai mult, scriu jurnaliştii de la Kyiv Post, la locul prăbuşirii avionului, insurgenţii proruşi au creat haos. S-au plimbat printre cadavre şi resturi ale navei, au tras în aer focuri de armă şi au îngreunat ancheta OSCE. Aşa că băncile olandeze au anunţat deja că iau măsuri preventive, pentru ca, în cazul în care cardurile victimelor ar fi dispărut, să nu poată fi folosite.

Între timp, la trei zile de la căderea avionului, echipajele aflate la faţa locului au început să ridice, în sfârşit, primele trupuri neînsufleţite, în vederea repatrierii.

Situaţia ar putea să se schimbe însă total. Potrivit jurnaliştilor din presa locală, separatiştii proruşi au garantat că vor asigura protectia inspectorilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului aflat sub controlul lor numai dacă Kievul acceptă un armistiţiu. Este, de altfel, prima oară când insurgenţii vorbesc de armistiţiu, după ce până acum au refuzat în repetate rânduri ofertele de pace de la Kiev.

Presa internaţională a lansat ipoteza unei premeditări în cazul tragediei aviatice. Fostul vicepreşedinte al Dumei de Stat din Rusia, Vladimir Jirinovschi, a vorbit în urmă cu o lună despre cum va evolua scenariul conflictului din Ucraina. Acesta a spus atunci că tensiunile vor escalada după ce un avion va fi doborât.

„Iată că în toamnă avem un Maidan uşor, iarnă un Maidan mai serios, deja cu coktailuri Molotov. În martie – Crimeea. În aprilie-mai încep să se lupte în Doneţk şi Lugansk şi în iunie deja borbardează. Acum şi asta e puţin, trebuie doborât un avion”, a spus Vladimir Jirinovschi.

Jirinovski a mai acuzat că întreaga situaţie este orchestrată de Kiev şi de trupele speciale ale statului ucrainean. Acesta era de părere că se lucrează după un scenariu stabilit de SUA, pentru a se agrava situaţia.