Serbia și Kosovo trebuie să nu se mai provoace una pe cealaltă, să reia discuțiile, și să normalizeze relațiile, la două decenii după încheierea războiului, a afirmat un oficial american, vineri, potrivit Reuters.
Occidentul consideră inflamarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina drept o amenințare la adresa stabilității din estul Europei. Ambele țări doresc o integrare cât mai puternică în Uniunea Europeană, dar li s-a spus că, înainte ca acest lucru să se întâmple, este necesar să-și normalizeze relațiile.
Kosovo și-a declarat independența în anul 2008 și a câștigat recunoașterea SUA și a mai multor state din UE, dar nu și a Serbiei, Rusiei sau României. Un număr de 4.000 de militari NATO rămân pe acest micuț teritoriu balcanic cu misiunea de menținere a păcii.
Belgradul și Priștina au purtat discuții sporadice, care nu au condus la mari rezultate. Ba mai mult, Guvernul naționalist kosovar a impus recent taxe de 100% pe bunurile importante de la vecinii sârbi și, mai mult decât atât, a început demersurile legislative pentru formarea unei armate.
„SUA au făcut apel la abrogarea acestor tarife, la încheierea cu provocările venite din ambele tabere și la reluarea dialogului”, a spus David Hale, un subsecretar de stat american însărcinat cu afaceri politice, într-un tweet lansat în limba sârbă.