SUA nu au dat de urma lui Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord, și urmărește cu atenție informațiile despre starea sa de sănătate, a afirmat Mike Pompeo, șeful diplomației americane, miercuri, când a mai ținut să precizeze că există un risc real ca țara să fie cuprinsă de foamete pe fondul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.
Presa din Coreea de Nord nu a dat niciun indiciu despre locația în care se află Kim, de la momentul când acesta prezida o reuniune în 11 aprilie, generând o serie de speculații cu privire la starea sa de sănătate și ridicând totodată îngrijorări legate de instabilitatea unei țări cu armament nuclear, ce ar putea afecta alte state nord-asiatice sau chiar SUA.
„Nu l-am mai văzut. Nu avem nicio informație pe care să o prezentăm astăzi, urmărim îndeaproape”, a afirmat Mike Pompeo, când a fost întrebat despre informațiile contradictorii privind starea de sănătate a lui Kim Jong-un.
Secretarul de Stat a explicat că, oricum, SUA monitorizează în ansamblu situația din Coreea de Nord – țară învecinată cu China – având în vedere riscurile pe care le atrage după sine pandemia de COVID-19.
„Există și un risc real să apară foametea, lipsa hranei, în Coreea de Nord. Ne uităm atent la fiecare aspect, pentru că au un impact real asupra misiunii noastre, care în ultimă instanță se referă la denuclearizarea Coreei de Nord”, a mai adăugat Pompeo.
Ulterior, într-o conferință a Departamentului american de Stat, Mike Pompeo a subliniat că Statele Unite vor continua să se concentreze pe denuclearizarea Coreei de Nord, „indiferent ce (n.r. – informație) iese la iveală de acolo”.
Președintele Donald Trump s-a întâlnit cu dictatorul Kim Jong-un de trei ori, în 2018 și 2019, într-o încercare de a-l convinge să renunțe la programul nuclear care amenință SUA.
Mike Pompeo nu a vrut să ofere mai multe informații cu privire la riscul de foamete din Coreea de Nord, dar o delegație economică nord-coreeană este așteptată la Beijing, în această săptămână, pentru a discuta despre aprovizionarea cu hrană și o serie de probleme legate de comerț, în condițiile în care izbucnirea crizei coronavirus a creat probleme în strategia Phenianului de asigurare a alimentelor, susțin două surse familiare cu problema pentru Reuters.
De altfel, nu ar fi pentru prima oară când Coreea de Nord trece prin probleme de acest gen. Circa 1,1 milioane de persoane au murit în timpul foametei din anii `90, arată estimările Coreei de Sud.
Oficialii din Coreea de Sud și SUA au menționat că dictatorul Kim Jong-un s-ar putea afla la un complex de pe coastă și încearcă să evite îmbolnăvirea cu COVID-19. Totuși, și-au exprimat îndoielile cu privire la speculațiile potrivit cărora conducătorul de la Phenian ar avea vreo problemă gravă de sănătate.
Cu toate acestea, ei au avertizat că atât starea de sănătate a lui Kim Jong-un, cât și locația sa sunt informații strict secrete, pe care nord-coreenii le apără cu atenție. În plus, în orice caz, Coreea de Nord este un stat din care informațiile sigure se obțin foarte greu.