SUA investighează publicarea planului secret al Israelului de a ataca Iranul pe rețelele sociale

SUA investighează publicarea planului secret al Israelului de a ataca Iranul pe rețelele sociale
Sursa foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

SUA investighează o scurgere de documente clasificate care descriu o evaluare americană a planurilor Israelului de a ataca Iranul, a confirmat președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, porivit BBC.

Atacul va fi „mortal, precis și surprinzător”

Documentele au fost publicate online săptămâna trecută și se spune că descriu imagini din satelit care arată Israelul pregătind un răspuns la atacul cu rachete al Iranului din 1 octombrie.

Documentele, marcate drept top secret, pot fi partajate în cadrul Alianței de informații Five Eyes din SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și Australia, a raportat CBS, partenerul american al BBC.

De săptămâni întregi, Israelul a decis cum și când să răspundă la cel mai recent atac cu rachete al Iranului. Ministrul israelian al apărării a avertizat că va fi „mortal, precis și surprinzător”.

Se pare că cele două documente ar aparține Agenției Naționale de Informații Geospatiale și Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA și au fost publicate vineri pe un cont Telegram aliniat cu Iranul.

Johnson, cel mai important membru al Congresului, a declarat duminică pentru CNN că „publicarea documentelor secrete este foarte îngrijorătoare”.

„Sunt făcute niște acuzații grave, este o investigație în curs și voi primi o informare despre asta în câteva ore”, a spus parlamentarul republican din Louisiana.

Pentagonul a confirmat într-o declarație că a văzut rapoartele despre documente, dar nu a comentat mai mult. Agențiile americane implicate, precum și guvernul israelian, nu au comentat public despre scurgerea de informații.

Documentele arată și informații despre capacitățile nucleare ale Israelului

Un document face o referire la capacitățile nucleare ale Israelului – pe care nici SUA, nici Israelul nu le recunosc niciodată oficial – aparent excluzând utilizarea unei astfel de opțiuni în orice atac planificat.

Un fost oficial american de informații a declarat pentru BBC că eliberarea neautorizată a fost probabil o încercare de a expune amploarea represaliilor planificate, posibil pentru a o perturba.

SUA investighează dacă informația a fost scursă în mod intenționat de un agent american sau dacă a fost furată, posibil prin hacking, au declarat oficialii pentru Associated Press (AP).

Cele două documente par să se bazeze pe informații din satelit obținute în perioada 15-16 octombrie.
Primul se intitulează: „Israel: Forțele Aeriene continuă pregătirile pentru atacul asupra Iranului și efectuează un al doilea exercițiu de angajare a forțelor mari”, potrivit agenției de presă Reuters. Descrie manipularea rachetelor balistice și aer-sol.

Al doilea este intitulat: „Israel: Forțele de apărare continuă pregătirile cheie pentru muniții și activitatea sub acoperire a UAV-ului aproape sigur pentru o lovitură asupra Iranului”. Se discută despre mișcările dronelor israeliene.

Vineri, președintele american Joe Biden a declarat că a „înțeles bine” ceea ce planifică Israelul.
„Știți ce va face Israelul ca răspuns la adresa Iranului… și când va răspunde efectiv?” l-a întrebat un reporter.
„Da, și da”, a răspuns Biden.
„Puteți să ne spuneți și nouă?”, a întrebat reporterul.
„Nu și nu.”, a răspuns președintele SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`