Organizația nonguvernamentală Transparency International a publicat raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global.
SUA au pierdut patru puncte faţă de 2017, ajungând la 71 şi ieşind astfel din primele 20 de ţări în clasament pentru prima oară din 2011.
Căderea SUA pare a fi un „apel de trezire” în ceea ce privește necesitatea de a aborda conflictele de interese, influența nejustificată a sectorului privat și creşterea decalajelor între bogați și săraci, a arătat Zoe Reiter, reprezentantul Transparency International în Statele Unite.
„Acesta este un steag roșu, deoarece face parte dintr-un pattern pe care l-am văzut de la criza financiară globală din 2008, a unei pierderi de încredere… în instituțiile noastre publice”, a declarat Zoe Reiter pentru agenţia Reuters.
„Oamenii nu consideră că SUA au mecanisme adecvate pentru a lupta împotriva corupției și a asigura tragerea la răspundere a funcționarilor noștri aleși”, a precizat ea.
Îngrijorările erau deja în creștere înainte de alegerea lui Donald Trump, deși au fost evidențiate de acțiunile acestui președinte bogat care a decis să păstreze secretul cu privire la plata taxelor și să-și păstreze proprietățile obţinute din afaceri în timp ce se află în cea mai importantă din SUA, notează Reuters.
„Conflictul de interes nu a fost o nouă problemă, dar a fost scos în evidenţă când ai pe cineva care încalcă pur şi simplu regulile”, a mai spus Zoe Reiter.
„Trump este un simptom, nu o cauză. Președinția sa subliniază unele probleme”, a adăugat reprezentanta Transparency.
Raportul Transparency International privind Indicele de Percepţie a Corupţiei la nivel global analizează corupţia din sectorul public, aşa cum este percepută de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de ţări. Scorul este unul de la 0 la 100 pentru fiecare ţară, 0 fiind „foarte corupt”, iar 100 „foarte curat”.
România se situează pe locul 24 din 28 în Uniunea Europeană privind percepţia asupra gradului de corupţie în 2018, având cu un punct mai puţin – 47 – faţă de 2017, urcând o poziţie şi devansând Grecia.
La nivel global, România ocupă locul 61 din 180 de ţări analizate.
Deşi România şi Bulgaria (care se află pe ultimul loc din UE, cu 42 de puncte) au făcut progrese în ultimii ani, ambele ţări au înregistrat o scădere de un punct într-un an în care au avut loc un scandal imens privind corupţia în Bulgaria şi proteste masive anticorupţie în România, se arată în raport, potrivit news.ro.
În afară de Grecia şi Bulgaria, singura ţară cu un punctaj mai slab decât al României este Ungaria, cu 46 de puncte.
Danemarca şi Noua Zeelandă ocupă primele locuri la nivel mondial cu 88, respectiv 87 de puncte fiecare. Ultimul loc este ocupat de Somalia cu 10 puncte, deasupra ei situându-se Sudanul de Sud şi Siria cu 13 puncte fiecare.
Regiunea cu cele mai mari punctaje este Europa de Vest şi Uniunea Europeană, cu o medie de 66 de puncte, iar regiunile cu cele mai scăzute punctaje sunt Africa Sub-Sahariană (medie de 32 de puncte) şi Estul Europei şi Asia Centrală (medie de 35 de puncte).
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
(Sursa video: Transparency International / Youtube)