SUA îndeamnă detensionarea situației din Ucraina și oferă Rusiei o cale diplomatică pentru soluționarea crizei
Statele Unite au declarat miercuri că au stabilit o cale diplomatică pentru a răspunde cererilor ample ale Rusiei în Europa de Est, în timp ce Moscova a purtat discuții de securitate cu țările occidentale și și-a intensificat consolidarea militară în apropierea Ucrainei cu noi exerciții.
Poziția SUA, nuanțată în criza de securitate din Ucraina
Blinken a vorbit miercuri cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre Ucraina, subliniind securitatea globală și riscurile economice care ar putea decurge din continuarea agresiunii ruse, a declarat Departamentul de Stat, potrivit Reuters.
„Secretarul Blinken… a transmis că detensionarea și diplomația sunt calea responsabilă de urmat”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Ned Price, într-o conferință. Rusia a cerut NATO să retragă trupele și armele din Europa de Est și să interzică vecinul său, Ucraina, să aderare vreodată. Washingtonul și aliații săi din NATO resping această poziție, dar spun că sunt gata să discute alte subiecte, cum ar fi controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii.
„Să punem lucrurile în scris este… o modalitate bună de a ne asigura că suntem cât mai precisi, iar rușii ne înțeleg pozițiile, ideile, cât mai clar posibil. În acest moment, documentul este cu ei și mingea este în curtea lor”, a declarat Blinken reporterilor.
Dacă președintele Vladimir Putin este pregătit să accepte agenda Washingtonului și a aliaților săi va determina următoarea fază a crizei, în care Moscova a adunat în jur de 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina și neagă că intenționează să o invadeze.
NATO, pregătită să îtărească securitatea Europei de Est
NATO spune că pune forțele militare pe standby și întărește securitatea Europei de Est cu mai multe nave și avioane de luptă, în timp ce SUA, Marea Britanie și alții furnizează arme pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva armatei mult mai mari a Rusiei.
Întrebat de cât timp ar avea nevoie Rusia pentru a studia răspunsul NATO, ministrul adjunct de externe Alexander Grushko a declarat agenției de presă Interfax: „Vom citi. Studiați-l. Partenerii ne-au studiat proiectul timp de aproape o lună și jumătate.”
NATO lansează un nou apel către Federația Rusă pentru dezescaladarea situației, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, care a pledat pentru calmarea tensiunilor și rezolvarea neînțelegerilor prin dialog și diplomație.
Dialogul dintre NATO și Federația Rusă a fost îngreunat de decizia Moscovei de a tăia legăturile diplomatice.