SUA încearcă să refacă relațiile cu unele țări prietene după ce documentele divulgate ale Pentagonului au arătat că Washingtonul a spionat aliați cheie

SUA încearcă să refacă relațiile cu unele țări prietene după ce documentele divulgate ale Pentagonului au arătat că Washingtonul a spionat aliați cheie
Șeful pentagon, Lloyd Austin sursă foto: captură YT

Posibilitatea ca armele sud-coreene să fie folosite de Ucraina, așa cum transpare din documentele Pentagonului, ar fi profund problematică pentru președintele Yoon Suk Yeol, deoarece ar încălca politica de lungă durată a țării – susținută de majoritatea alegătorilor – de a nu exporta arme către țări aflate în război.

Cea mai recentă scurgere de informații evidențiază cât de mulți au acces la documente ultrasecrete ale SUA

Secretarul american al apărării a vorbit cu omologul sud-coreean în urma scurgerii de informații care sugerează că SUA ar fi spionat discuțiile interne ale Seulului privind vânzările de arme, arată The Guardian.

Statele Unite încearcă acum să se împace cu aliații cheie, după ce documente devenite publice ale Pentagonului au arătat că Washingtonul a spionat națiuni prietene, inclusiv Coreea de Sud și Israel.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit marți cu omologul său sud-coreean, în timp ce oficialii de la Seul au negat posibilitatea ca biroul președintelui să fi fost sursa scurgerilor de informații privind vânzările de arme sud-coreene către SUA.

Dezvăluirea materialelor strict secrete reprezintă cea mai gravă breșă de securitate națională a Washingtonului din ultimii ani și a inclus detalii despre lipsa de muniție din Ucraina și despre metodele de colectare a informațiilor americane folosite împotriva Rusiei.

Documentele neverificate, inclusiv unele care se pare că se bazează pe discuții interne între înalți oficiali sud-coreeni din domeniul securității, susțineau că Seulul era îngrijorat de faptul că proiectilele de artilerie cu destinația SUA ar putea ajunge în cele din urmă în Ucraina.

Documentul nedatat în cauză spunea că Coreea de Sud a fost de acord să vândă obuze de artilerie pentru a ajuta SUA să-și refacă stocurile, insistând că „utilizatorul final” ar trebui să fie SUA.

Dar a adăugat că înalți oficiali sud-coreeni erau îngrijorați că Washingtonul ar putea deturna obuzele către Ucraina.

Unii analiști sugerează că scurgerile a peste 100 de documente de apărare americane strict secrete ar putea fi doar „vârful icebergului”, avertizând că SUA se pot aștepta la mai multe daune la adresa reputației sale și a relațiilor sale cu aliații.

Unul dintre documente, marcat ca fiind strict secret de o actualizare a informațiilor CIA la 1 martie, afirmă că agenția de informații Mossad din Israel își încuraja ofițerii să ia parte la proteste împotriva planurilor guvernului israelian de a slăbi independența sistemului judiciar. Guvernul israelian a negat orice implicare a Mossad-ului în demonstrații.

Un alt document, datat 23 februarie și marcat ca fiind secret, descrie în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare.

Șeful Forțelor de Apărare australiene, generalul Angus Campbell, a descris presupusele scurgeri de informații ca fiind „potențial dăunătoare” și a declarat că difuzarea lor ar putea submina încrederea între aliați.

Ca un ecou al comentariilor purtătorului de cuvânt al Consiliului de securitate națională al SUA, John Kirby, care a declarat că informațiile care au fost scurse „nu au ce căuta … pe primele pagini ale ziarelor sau la televizor”, Campbell a declarat că există un imperativ de securitate pentru a păstra anumite informații secrete.

„Există un interes național în ceea ce privește protecția unor informații”, a declarat el în fața grupului de reflecție Lowy Institute din Sydney.

Scurgerile de informații au loc cu două săptămâni înainte ca Yoon – un conservator care a adoptat o poziție dură în ceea ce privește programul de arme nucleare al Coreei de Nord – să aibă discuții cu Joe Biden la Washington.

De asemenea, ele subliniază poziția diplomatică incomodă a Seulului față de invazia rusă în Ucraina. În timp ce s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Kremlinului și a oferit ajutor neletal Kievului, Coreea de Sud nu a trimis arme, invocând legile interne care interzic trimiterea de arme în zonele de război.

Dar criticii l-au acuzat pe Yoon că încearcă să protejeze exporturile sud-coreene către Rusia, de al cărei sprijin are nevoie pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord.

Sondajele de opinie indică faptul că alegătorii susțin poziția lui Yoon privind exporturile de arme. Într-un sondaj realizat de Gallup Korea în luna iunie a anului trecut, majoritatea sud-coreenilor au declarat că guvernul ar trebui să ofere Ucrainei doar ajutor neletal.

Sondajul a arătat că 72% au spus că asistența ar trebui să se limiteze la asistență medicală, alimente și alte ajutoare nemilitare, în timp ce doar 15% au spus că Seulul ar trebui să trimită și arme Kievului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`