SUA înarmează puternic Taiwanul, trimițând arme pentru prima dată după 40 de ani unei țări pe care nu o recunoaște oficial,

SUA înarmează puternic Taiwanul, trimițând arme pentru prima dată după 40 de ani unei țări pe care nu o recunoaște oficial,
Foto: Hepta.ro /DPA Images / Walid Berrazeg

Când președintele american Joe Biden a semnat recent un grant de 80 de milioane de dolari către Taiwan pentru achiziționarea de echipamente militare americane, China a spus că „deplânge și se opune” deciziei de la Washington. Taiwanul are deja echipamente militare americane în valoare de peste 14 miliarde de dolari. Contează 80 de milioane de dolari în plus?

Chiar dacă furia este răspunsul implicit al Beijingului la orice sprijin militar pentru Taiwan, de data aceasta ceva e diferit

Cei 80 de milioane de dolari nu sunt un împrumut. Banii vin de la contribuabili americani. Pentru prima dată în mai bine de 40 de ani, America își folosește propriii bani pentru a trimite arme într-un loc pe care oficial nu îl recunoaște, arată BBC. Acest lucru se întâmplă în cadrul unui program numit finanțare militară străină (FMF).

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, FMF a fost folosit pentru a trimite aproximativ 4 miliarde de dolari de ajutor militar la Kiev. A fost folosit pentru a trimite alte miliarde în Afganistan, Irak, Israel și Egipt și așa mai departe. Dar până acum a fost dat doar țărilor sau organizațiilor recunoscute de Națiunile Unite. Taiwan nu este.

După ce SUA a schimbat recunoașterea diplomatică din Taiwan în China în 1979, au continuat să vândă arme insulei în conformitate cu termenii Legii relațiilor cu Taiwan. Cheia a fost să vândă suficiente arme pentru ca Taiwanul să se poată apăra împotriva unui posibil atac chinez, dar nu atât de multe încât să China spune că exercițiile militare de lângă Taiwan au vizat „aroganța” separatiștilor – B1TV.ro

De zeci de ani, SUA s-a bazat pe această așa-zisă ambiguitate strategică pentru a face afaceri cu China, rămânând în același timp cel mai ferm aliat al Taiwanului.

Dar în ultimul deceniu, echilibrul militar din strâmtoarea Taiwan s-a înclinat dramatic în favoarea Chinei. Vechea formulă nu mai funcționează. Washingtonul insistă că politica sa nu s-a schimbat, dar, s-a schimbat.

Departamentul de Stat al SUA s-a grăbit să nege că ajutoarele implică o recunoaștere a Taiwanului. Dar în Taipei este evident că America își redefinește relația cu insula, mai ales având în vedere urgența cu care Washington îndeamnă Taiwanul să se înarmeze.

Cei 80 de milioane de dolari sunt doar începutul

„SUA subliniază nevoia disperată de a ne îmbunătăți capacitatea militară. Trimit un mesaj clar de claritate strategică către Beijing că suntem uniți”, spune Wang Ting-yu, un legiuitor al partidului de guvernământ, cu legături strânse cu președintele Taiwanului Tsai Ing. wen și cu șefii Congresului SUA.

El spune că cei 80 de milioane de dolari reprezintă vârful a ceea ce ar putea fi un aisberg foarte mare și observă că, în iulie, președintele Biden a aprobat vânzarea de servicii și echipamente militare în valoare de 500 de milioane de dolari către Taiwan.

Wang spune că Taiwan se pregătește să trimită două batalioane de trupe terestre în SUA pentru antrenament, pentru prima dată când acest lucru se va întâmpla, din anii 1970.

Dar cheia sunt banii, începutul a ceea ce, spune el, ar putea ajunge până la 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani.
Acordurile care implică echipamente militare pot dura până la 10 ani, spune I-Chung Lai, președintele Fundației Prospect, un think-tank din Taipei. „Dar cu FMF, SUA trimit arme direct din propriile stocuri și sunt bani americani – așa că nu trebuie să trecem prin întregul proces de aprobare”.

Acest lucru este important, având în vedere că un Congres divizat s-a reținut de la acordarea unuoi ajutor în valoare de miliarde de dolari pentru Ucraina, deși Taiwanul pare să aibă mult mai mult sprijin bipartizan.

Dar războiul din Gaza va restrânge, fără îndoială, proviziile de arme ale Americii către Taipei, la fel ca și războiul din Ucraina. Președintele Biden caută ajutor de război pentru Ucraina și Israel, care include mai mulți bani și pentru Taiwan.

Dar dr. Lai spune că este posibil să se trimită rachete antiaeriene Javelin și Stinger – arme extrem de eficiente pe care forțele pot învăța să le folosească rapid.

„Nu avem destule și avem nevoie de multe”, spune el. „În Ucraina, Stingers s-au epuizat foarte repede, iar modul în care Ucraina le-a folosit sugerează că avem nevoie de poate de 10 ori numărul pe care îl avem în prezent”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`