Cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite a zguduit statul Florida. 50 de morți și 53 de răniţi este ultimul bilanţ anunţat de autorități, după ce un bărbat de origine afgană a deschis focul într-un club de noapte gay. Atacatorul s-a baricadat în local și a luat mai mulți ostatici. În cele din urmă, trupele SWAT l-au răpus. Criminalul era în evidența FBI și jurase credință Statului Islamic, care a revendicat în cele din urmă atacul, informează Reuters.
''Un act de teroare și de ură'', a catalogat președintele Barack Obama masacrul din Orlando. Și seful statului francez Fracois Hollande a condamnat carnagiul din Florida.
Autoritățile l-au identificat pe atacator. Este vorba despre Omar Mateen, un bărbat de 29 de ani de origine afgană. Potrivit FBI, acesta fusese interogat de agenţii federali de două ori în ultimii trei ani pentru posibile legături teroriste.
SUA, în stare de șoc după cel mai grav atac armat din istoria țării
#DIRECT_ONE_y2p39o#
Atacul armat a avut loc într-un club de noapte din orașul american Orlando, din statul Florida. Zeci de persoane au fost împușcate, iar atacatorul s-a baricadat în interiorul clubului și a luat oameni ostatici.
Mulți dintre cei ajunși la spital sunt în stare critică, cu răni grave, prin urmare numărul chirurgilor de la unitățile sanitare din Orlando a fost suplimentat.
Potrivit BBC, pe pagina de Facebook a clubului a fost postat urmatorul mesaj: "Toată lumea să iasă din clubul Pulse și să fugă".
Atacul nu a avut nimic de-a face cu religia, a precizat tatăl tânărului pentru NBC.
"Cerem iertare pentru întregul incident. Nu știam ce avea de gând să facă. Suntem în stare de șoc, cum e toată țara", a mai spus acesta.
Mai mult, a sugerat ca fiul său i-ar fi vizat, de fapt, pe homosexuali, spunând că Omar Mateen s-a enervat când a văzut doi bărbați sărutându-se, cu câteva luni în urma, în Miami, potrivit BBC.
Au existat doua dosare deschise pe numele lui Mateen, însă anchetatorii nu au avut suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare. În trecut, acesta fusese investigat pentru posibile legături cu extremismul islamic, arată surse citate de CNN.
Statul Islamic a revendicat în cele din urmă atacul terorist din Orlando.
”Acesta a fost un act de teroare şi de ură. FBI a făcut bine că a deschis o anchetă pentru terorism. Niciun act de teroare și de ură nu poate schimba cine suntem", a declarat președintele Barack Obama.
Polițișii spun că cel putin 30 de oameni au fost salvați în timpul intervenției din club. Peste 300 de oameni se aflau în local în momentul în care atacatorul a deschis focul.
În urma cu trei zile, Statul Islamic a amenintat ca va ataca Florida, se arată pe contul de Twitter The Last Refugee.