SUA a impus sancțiuni împotriva a nouă persoane și 12 entități din Republica Moldova, acuzate că s-au aflat în spatele campaniilor de influență malignă și de corupție ale Rusiei în Republica Moldova, a anunțat miercuri Departamentul Trezoreriei SUA.
Pe lista de sancțiuni se numără și oligarhili moldoveni Vladimir Plahotniuc și deputatul Ilan Șor, amândoi fugiți din Republica Moldova, a anunțat miercuri ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.
Sancțiunile au loc în contextul în care Rusia „se confruntă cu eșecuri militare și cu indignarea globală din cauza acțiunilor sale brutale din Ucraina”, ceea ce a determinat agenții ruși să ia în considerare „măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale”, a precizat Departamentul Trezoreriei SUA, citat de CNN.
Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite. Soția lui Ilan Șor este vizată și ea de sancțiune.
„Sancțiunile impuse astăzi expun nu numai strategia secretă a Rusiei în Republica Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat Brian E. Nelson, subsecretarul american al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.
„Operațiunile de influență rusești încearcă să exploateze punctele slabe din țările vizate pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de combatere a corupției și de contracarare a influenței rusești.”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA „se angajează să sprijine eforturile Moldovei de a combate corupția, de a reforma sectorul justiției, de a consolida independența și transparența instituțiilor sale democratice și de a promova responsabilitatea pentru cei care încearcă să submineze democrația sa”. Blinken a precizat că, pe lângă sancțiunile de astăzi, SUA „vor continua să îi tragă la răspundere pe cei care amenință democrația în străinătate”.
Planurile rusești nu se limitează în estul și în sudul Ucrainei și sunt șanse majore ca Putin să provoace confruntări în Transnistria( teritoriul al Rep. Moldova ocupa de militari ruși) și republicile separatiste din Georgia pentru a crea instabilitate în țările cu aspirații proeuropene, se afirmă într-un interviu pentru Digi24, acordat de Velina Tchakarova, directorul Institutului pentru Politici Europene şi de Securitate din Austria.
Un pericol major în acest context îl reprezintă însă lipsa de viziune și credibilitate ale liderilor politici și de decizie din țările democrate.
Conform analistului amintit, situația acestor scenarii depinde de situația din Ucraina: „Acesta este motivul pentru care trebuie să împiedicăm Rusia să câștige în această fază critică”, menționează sursa, precizând totodată că o „masă de negociere” cu Vladimir Putin n-ar fi decât o iluzie că dictatorul ar opri războiul.