SUA ies din Tratatul ‘Cer deschis’ şi acuză că Rusia a încălcat repetat acordul. România este parte a tratatului

SUA ies din Tratatul 'Cer deschis' şi acuză că Rusia a încălcat repetat acordul. România este parte a tratatului
foto: Hepta.ro / AdMedia / Andrew Harrer

Statele Unite și-au anunțat joi intenția de a se retrage din tratatul “Cer deschis” / “Open Skies”, din care fac parte 35 de state, inclusiv România, care permite efectuarea de zboruri de supraveghere nearmate asupra țărilor membre, ultima mișcare a administrației Trump de a scoate Statele Unite dintr-un tratat global important.

Administrația a declarat că Rusia a încălcat în mod repetat condițiile pactului. Înalți oficiali au declarat că ieșirea din tratat va avea loc oficial în șase luni, pe baza termenilor de retragere a tratatului.

Aliații NATO – și alte țări precum Ucraina – au presat Washingtonul să nu se retragă din tratat, iar decizia lui Trump ar putea agrava tensiunile din cadrul alianței.

De asemenea, administrația Trump a scos Statele Unite din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară cu Rusia anul trecut. La scurt timp după ieșirea din acest tratat Statele Unite au testat o rachetă balistică ce în ar fi fot interzisă potrivit prevederilor defunctului Tratat Nuclear (INF).

„Pe parcursul acestei revizuiri, a devenit foarte clar că nu este în interesul Americii să rămână parte la tratatul “Cer Deschis”, a spus unul dintre oficiali pentru Reuters, afirmând că Rusia încalcă și pune în aplicare tratatul în moduri care pot contribui la amenințări militare împotriva Statelor Unite și a aliaților.

Un oficial al administrației a spus că au avut loc discuții ample cu aliații americani care au condus la luarea acestei decizii, dar în cele din urmă Washington a decis că„nu mai este în interesul SUA” să participe la tratat.

În același timp, oficialul a declarat că decidenții americani au început discuțiile în ultimele zile cu oficialii ruși despre o nouă rundă de negocieri privind armele nucleare pentru “a iniția următoarele tipuri de măsuri de control al armelor nucleare”.

„Statele Unite se angajează să controleze armele. Suntem dedicați securității europene. Și ne-am angajat într-un viitor care să pună restricții semnificative asupra armelor nucleare ”, a spus oficialul. „Va fi responsabilitatea Rusiei de a respecta acordurile viitoare. Intrăm în asta cu ochii larg deschiși ”, a spus oficialul.

România, parte a tratatului „Cer deschis”

Tratatul Open Skies, propus inițial de președintele SUA, Dwight Eisenhower, în 1955, a fost semnat în 1992 și a intrat în vigoare în 2002. Ideea este de a permite națiunilor membre să efectueze zboruri de supraveghere pentru a consolida încrederea reciprocă.

Cele 35 de state membre semnatare ale tratatului sunt: ​​Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda , Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Federația Rusă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite.

Bombardiere și avioane de vânătoare rusești, interceptate de MiG-uri în apropierea spațiului aerian al României

Decizia are loc în contextul în care forțele aeriene ruse au pus în repetate rânduri presiuni asupra aliațiolor SUA, în cadrul mai multor incidente Cel mai recent caz vizează interceptarea de către două avioane MiG 21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române au interceptat marți două bombardiere TU-22 escortate de două avioane de vânătoare Sukhoi SU-27 ale Rusiei care se îndreptau spre spațiul aerian NATO.

.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`